Efectele nebanuite ale Brexitului: Irlanda de Nord vrea alipirea de Irlanda, pentru a ramane in UE, iar Gibraltarul, de Spania. Scotia cere din nou referendum pentru independenta
Guvernul britanic are un “imperativ democratic” de a convoca un referendum cu privire la oportunitatea iesirii Irlandei de Nord din Regatul Unit si a unirii cu Republica Irlanda, a declarat vineri Martin McGuinness, vicepremierul Irlandei de Nord, la postul national de televiziune RTE, transmite Reuters.
“Guvernul britanic nu mai are acum mandat democratic de a reprezenta opiniile Irlandei de Nord la nicio negociere viitoare cu Uniunea Europeana si consider ca exista un imperativ democratic pentru organizarea unui referendum privind o Irlanda unita ('border poll')”, a declarat Martin McGuinness, membru al partidului republican Sinn Fein, cea mai mare formatiune nationalista irlandeza.
“Ne aflam acum in teritoriu necunoscut, nimeni nu stie cu adevarat ce se va intampla. Implicatiile pentru noi toti cei de pe insula Irlanda sunt absolut colosale. Aceasta ar putea avea implicatii foarte profunde pentru economia noastra (in Irlanda de Nord)”, a adaugat McGuinness.
Guvernul Irlandei s-a reunit vineri intr-o sedinta de urgenta, executivul de la Dublin estimand ca votul britanicilor pentru iesirea din Uniunea Europeana are “implicatii foarte semnificative pentru Irlanda, pentru Marea Britanie si pentru Uniunea Europeana” in ansamblul sau.
De altfel, cu o luna inaintea votului din Marea Britanie, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat in privinta unei posibile reluari a conflictului nord-irlandez in caz de Brexit, pentru ca acest lucru ar duce din nou la aparitia unei frontiere intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord.
Steinmeier a dat Irlanda de Nord ca exemplu, plecand de la afirmatiile unui “reprezentant al Republicii Irlanda”, in opinia caruia situatia este calmata datorita “absentei frontierelor” intre Ulster si Eire.
“Din momentul in care Marea Britanie iese din UE, atunci vom avea o frontiera intre Irlanda si Irlanda de Nord si asta are cel putin potentialul de a reaprinde un conflict care pare sa fie total calmat”, a avertizat Steinmeier. “Este una dintre noile dinamici care pot fi declansate de 'Brexit”, a adaugat el.
In 1998, acordurile de pace din asa-numita “Good Friday (Vinerea buna)” au pus capat unei perioade de trei decenii de infruntari confesionale intre catolici si protestanti in Irlanda de Nord care s-au soldat cu peste 3.600 de morti, conflict catralogat ca fiind unul dintre cele mai sangeroase din Europa de dupa razboi.
Scotia vrea din nou referendum pentru independenta
Partidul National Scotian (SNP) este probabil sa ceara convocarea unui nou referendum privind independenta de Marea Britanie, a declarat vineri fostul lider al formatiunii, Alex Salmond, dupa ce britanicii au optat pentru iesirea din Uniunea Europeana, in conditiile in care majoritatea scotienilor a votat anti-Brexit.
“Raspunsul intelept pentru Scotia nu ar fi niciodata sa iasa din Uniunea Europeana”, a subliniat Salmond, intr-un interviu pentru Sky News.
El a raspuns afirmativ la intrebarea daca liderul actual al formatiunii, prim-ministrul Nicola Sturgeon, va insista acum pentru un al doilea referendum privitor la independenta Scotiei.
La randul sau, Nicola Sturgeon a afirmat vineri ca rezultatele referendumul ''arata clar ca poporul scotian isi vede viitorul in cadrul Uniunii Europene''.
La referendumul de independenta din 2014, scotienii au optat pentru ramanerea in cadrul Regatului Unit.
Inaintea referendumului de joi, Partidul National Scotian a anuntat ca va avea loc o noua consultare populara in cazul in care Scotia va fi nevoita sa iasa din UE impotriva vointei sale.
Spania propune o “suveranitate impartita” asupra Gibraltarului
Ministrul de externe spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo, a propus vineri o suveranitate impartita intre Spania si Marea Britanie asupra enclavei britanice Gibraltar, pentru a-i permite acesteia accesul la piata interna a Uniunii Europene dupa Brexit, relateaza AFP.
"Este nevoie de un fel de relatie care i-ar permite Gibraltarului sa aiba acces la piata interna a Uniunii Europene", a declarat seful diplomatiei spaniole la postul de radio Onda Cero.
"Formula noastra este aceea a unei cosuveranitati britanico-spaniole", care ar putea conduce la restituirea Gibraltarului, enclava britanica in sudul Spaniei, a adaugat el.
Pe acelasi subiect: