Inregistrat saptamana aceasta intr-o camera de hotel la Moscova, documentul este primul interviu filmat cu fostul consultant de cand acesta a pararsit orasul Hong Kong, in iunie 2013, pentru a se refugia in capitala rusa, unde traieste in prezent. 

Snowden s-a aratat foarte prudent in afirmatii. Una dintre conditiile puse de catre presedintele rus Vladimir Putin, atunci cand i-a acordat azil pentru o perioada de un an, a fost sa inceteze sa faca dezvaluiri susceptibile sa "dauneze Statelor Unite". 

In interviu, Edward Snowden a apreciat ca "nu exista vreo indoiala ca Statele Unite efectueaza spionaj economic". 

"Daca exista informatii, de exemplu, despre Siemens, care sa fie in interesul national, dar care nu au nimic a face cu securitatea nationala, ei, bine, ei vor lua aceste informatii", a spus el. 

Merkel nu a fost singura personalitate germana spionata de NSA

Cancelarul german Angela Merkel nu a fost, fara indoiala, singura personalitate germana spionata de catre Statele Unite, a declarat fostul consultant al Agentiei americane de supraveghere NSA.

"As spune ca nu este foarte probabil ca cineva care vrea sa supravegheze Guvernul german sa o asculte doar pe Merkel si nu pe consilierii sai, pe alti membri eminenti ai Guvernului sau alti reprezentanti politici locali", a declarat Snowden intr-un interviu difuzat pe postul public ARD. 

El a evocat totodata "amenintari explicite" impotriva sa din partea Statelor Unite, dand asigurari ca, in pofida acestui lucru, doarme "foarte bine".  El a relevat amenintari care-l vizeaza, publicate intr-un articol saptamana trecuta de catre site-ul BuzzFeed, intitulat "Spioni americani vor moartea lui Edward Snowden". 

"Acesti oameni, si este vorba despre functionari guvernamentali, au spus ca le-ar placea sa-mi traga un glont in cap sau sa ma otraveasca la iesirea de la supermarket, ori sa ma vada mort sub dus", a declarat Snowden, potrivit traducerii in germana a acestor declaratii de la ARD.

Interviul de aproximativ 30 de minute difuzat pe postul public ARD a fost realizat de un jurnalist NDR, un post regional care face parte din reteaua ARD. Acest jurnalist, care a lucrat mult asupra unor documente secrete oferite de Snowden presei, a turnat interviul la Moscova joi, in cel mai mare secret. 

Fostul consultant al serviciilor americane de informatii este inculpat in Statele Unite pentru spionaj si furt de documente apartinand statului, dupa ce a facut dezvaluiri suparartoare despre supravegherea electronica efectuata de catre autoritatile americane.

Intr-o discutie online cu navigatori pe Internet purtata pe site-ul sustinatorilor sai, freesnowden.is, el a respins joi orice idee privind intoarcerea in tara, apreciind ca nu ar avea parte de un proces echitabil.

Secretarul american al Justitiei Eric Holder a anuntat recent ca se opune gratierii lui Edward Snowden, dar ca este deschis unei "conversatii" in cazul in care acesta este pregatit sa-si asume responsabilitatile cu privire la scurgerile de informatii.