Edward Snowden asigura ca nu a dus niciun document secret in Rusia |
||
Fostul consultant al Agentiei de securitate nationale americane (NSA) Edward Snowden asigura intr-un interviu publicat joi de New York Times ca nu a luat niciun document secret in Rusia, unde este refugiat din luna iunie, relateaza AFP.
In interviu, Edward Snowden asigura ca a dat toate documentele pe care le detinea jurnalistilor cand era inca la Hong Kong, inainte de a pleca in Rusia, unde a obtinut azil pentru un an. Aducerea documentelor "nu ar fi servit interesului public", a declarat el pentru NY Times: "Ce interes ar fi fost sa transport personal o copie a acestui material?"
Fostul consultant NSA a mai afirmat ca a putut proteja documentele de serviciile de informatii chineze, mai ales datorita cunostintelor pe care le-a acumulat despre ei in timp ce lucra pentru NSA. "Nu exista nicio sansa ca rusii sau chinezii sa fi putut primi un document".
Responsabili americani s-au declarat in repetate randuri ingrijorati ca serviciile de informatii ruse, chineze sau ale altei tari ar fi putut pune mina pe anumite elemente aflate in posesia lui Snowden.
Acesta a afirmat totusi in interviu - realizat online prin intermediul comunicatiilor criptare in decursul a mai multor zile - ca apreciaza ca NSA stie ca nu a cooperat cu serviciile straine. "NSA nu a prezentat niciun exemplu de daune care ar fi putut fi cauzate de scurgeri", a subliniat el, declarand de asemenea ca nu s-a gandit niciodata sa isi ofere serviciile Chinei sau Rusiei.
Revenind asupra deciziei de a orchestra aceste dezvaluiri privind programele de supraveghere ale NSA, Snowden a explicat ca ideea i-a venit progresiv. Indoielile sale cu privire la agentiile de informatii dateaza din epoca in care lucra pentru CIA la Geneva, a declarat el.
Cu aceasta ocazie, el a negat ca un raport critic al superiorului sau de atunci ar fi legat de faptul ca ar fi incercat sa intre in calculatoare la care nu avea acces, asa cum a raportat vineri New York Times. Conform lui Snowden, aceasta evaluare critica a fost datorata unor schimburi tensionate cu acest superior in legatura cu probleme de securitatea accesului la calculatoarele CIA.
Acest episod l-a convins de imposibilitatea reformarii sistemului din interior, a declarat el, conform New York Times.
Revenind la motivatiile sale, Edward Snowden s-a declarat din nou convins ca a actionat in interesul majoritatii. "Atata timp cat exista o sustinere extinsa in randul populatiei, se poate spune ca pana si programul cel mai invaziv si cel mai putin moral are parte de o anumita legitimitate", apreciaza el. "Insa programele care se desfasoara in secret, dincolo de privirea publicului, nu au aceasta legitimitate si este o problema".
Washingtonul a cerut de mai multe ori extradarea lui Snowden in Statele Unite, unde a fost incuplat pentru spionaj.
18 octombrie 2013 08:30 |