• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
The New York Times cere presedintelui american clementa pentru Edward Snowden

The New York Times cere presedintelui american clementa pentru Edward Snowden

Cotidianul The New York Times a indemnat administratia presedintelui american Barack Obama sa dea dovada de clementa fata de Edward Snowden, apreciind ca dezvaluirile fostului consultant NSA cu privire la activitatile serviciilor de informatii americane au fost benefice, relateaza AFP.

Snowden, inculpat pentru spionaj de catre justitia federala americana si refugiat vara trecuta in Rusia, "poate ca a comis o infractiune", apreciaza cotidianul in principalul sau editorial, "insa a facut un mare serviciu tarii sale".
 
"Luand in considerare valoarea enorma a informatiilor pe care le-a dezvaluit si abuzurile pe care le-a scos la iveala, Snowden merita ceva mai bun decat o viata in exil, in frica si fuga", adauga The New York Times.
 
"A venit timpul ca Statele Unite sa-i ofere lui Snowden o forma de clementa care sa-i permita sa revina acasa", scrie cotidianul, care se pronunta pentru "o pedeapsa mai usoara" pentru fostul consultant NSA.
 
"Cand cineva dezvaluie ca oficiali ai statului au incalcat legea intr-un mod obisnuit si deliberat, aceasta persoana nu trebuie sa riste pedeapsa cu inchisoare pe viata din partea aceluiasi stat", insista The New York Times.
 
Casa Alba, contactata joi de catre AFP pentru a obtine o reactie, a trimis declaratii anterioare ale lui Obama si unor oficiali din cadrul Guvernului sau, care refuza sa ia in considerare o forma de clementa pentru Snowden si il indeamna pe fostul consultant NSA sa revina in Statele Unite pentru a raspunde pentru faptele care ii sunt imputate.
 
La 24 decembrie 2013, intr-un interviu acordat cotidianulului The Washington Post si intr-o interventie televizata, Snowden i-a indemnat pe cetatenii din intreaga lume sa "puna capat supravegherii in masa" si a apreciat ca misiunea sa este "incheiata".

3 ianuarie 2014 10:21
Modifică setările cookies