Dupa Marea Britanie, Olanda vorbeste despre o eventuala iesire din UE. Ce ar avea de castigat a sasea economie a Europei
Un studiu comandat de politicianul de dreapta Geert Wilders, lider al Partidului pentru Libertate din Olanda, cunoscut pentru pozitia sa impotriva Uniunii Europene, arata care ar fi costurile unei eventuale iesiri a tarii din blocul comunitar si ce avantaje ar avea locuitorii, scrie The Telegraph.
Potrivit raportului, fiecare gospodarie din Olanda ar castiga aproape 10.000 de euro pe an in urma unei iesiri a tarii din UE, in timp ce la bugetul statului s-ar aduna peste 1,5 trilioane de euro.
Studiul, realizat de renumita companie britanica de consultanta Capital Economics, gaseste numeroase beneficii pe care tara le-ar avea in urmatorii 20 de ani, daca ar avea acelasi statut ca Elvetia sau Norvegia.
“Orice decizie de a parasi UE este in primul rand una de natura sociala, culturala si politica si trebuie sa ia in calcul chestiuni legate de suveranitate nationala, cetatenie si libertati”, se arata in raport. “Oricum, trebuie luat in considerare si faptul ca o natiune, care nu mai este legata de birocratia de la Bruxelles si care va fi capabila sa ia propriile decizii, va avea si beneficii de natura economica”, mai scrie raportul.
Cercetarea a fost pe placul euroscepticilor care sustin ca liderii marilor companii si politicieni importanti au atras atentia asupra faptului ca ar urma o prabusire economica in UE, daca Marea Britanie va parasi blocul comunitar.
Tinand cont si de riscurile care exista in cazul iesirii din UE, Capital Economics concluzioneaza ca Olandei, o economie creditata cu rating maxim din partea agentiilor de evaluare financiara, i-ar fi mai bine in afara uniunii, pentru ca problemele structurale din zona euro vor avea efecte negative asupra tarii.
“Evident, exista riscuri in cazul in care Olanda paraseste UE, care trebuie luate in calcul, dar acestea sunt nesemnificative comparativ cu riscurile la care este supus intregul bloc comunitar din cauza instabilitatii monedei unice, datorate crizei datoriilor din zona euro. Analizele arata ca Olandei i-ar fi mai bine daca ar avea control asupra propriului destin, decat daca ar ramane alaturi de 'diavol'”, mai spun realizatorii raportului.
Cercetarea concluzioneaza ca veniturile la bugetul de stat ar creste cu 1,5 trilioane de euro, pana in 2035, aducand un plus de aproximativ 9.800 de euro in fiecare gospodarie, anual.
Si chiar daca Olanda nu va putea sa aiba acelasi statut ca Elvetia sau Norvegia, care desi nu sunt membre UE fac parte din piata unica europeana, “economiei ii va fi mai bine in afara decat in interiorul UE”.
Geert Wilders a declarat ca olandezii ar putea fi intrebati despre acest lucru la alegerile care vor avea loc in primavara. El spune ca, desi va urma o perioada de tranzitie dupa ce Olanda ar renunta la euro si s-ar intoarce la moneda nationala – guldenul olandez, chiar si in aceste conditii, economia ar inregistra o crestere cu 10%, in 2024 si cu 13%, in 2035.
Un sondaj de opinie arata, de asemenea, ca mai mult de jumatate dintre olandezi – 55%, sunt in favoarea iesirii din UE, daca acest lucru va duce la crestere economica si la crearea de locuri de munca.
Ministrul olandez de Finante, Jeroen Dijsselbloem, a atacat cu vehementa ideea unui “Nexist” (iesire a Olandei din UE), catalogand-o ca fiind “neinteleapta” si a aparat moneda unica europeana.
“Voi citi raportul, dar stiu un lucru cu siguranta: Olanda este o putere economica in Europa, care are numai de castigat de pe urma afacerilor cu alte tari din UE, asa ca avem in vedere sa pastram aceste beneficii ale tranzactiilor comerciale care se incheie cu usurinta pe piata interna europeana”, a spus el.
“Exista, de asemenea, moneda unica, prezenta in toate statele zonei euro si care arata mult mai bine decat acum cativa ani. Nu este cazul sa ne lansam in noi aventuri, eu unul ma opun cu vehementa”, a adaugat Jeroen Dijsselbloem.
Ideea parasirii Uniunii Europene nu este singulara pe continent, Marea Britanie fiind cea mai vocala in acest sens. De altfel, Regatul Unit va organiza, in 2016, un referendum pentru a-si intreba cetatenii despre o eventuala iesire din blocul comunitar.
Si desi implicatiile nu sunt la fel de mari in cazul britanicilor ca in cel al olandezilor, avand in vedere ca Londra nu face parte din zona euro, expertii sustin ca o eventuala iesire a Regatului din UE ar avea efecte catastrofale atat asupra blocului comunitar, cat si asupra Marii Britanii, a treia economie a uniunii.
Mai multe despre:
#Olanda#criza din UE
Pe acelasi subiect: