In total, 130 de deputati - dintre care 114 din cadrul Partidului Conservator al lui Cameron - s-au pronuntat pentru, un numar mult mai important decat cel scontat, care amplifica presiunea asupra sefului Guvernului.

Laburistii (in opozitie) au anuntat ca vor vota impotriva motiunii, insa 12 dintre ei au optat pana la urma sa voteze pentru aceasta. Un singur deputat din cadrul Partidului Liberal-Democrat, partenerul coalitiei guvernamentale si o formatiune eurofila, s-a alaturat taberei "da". Tabara "nu" a adunat 277 de voturi.

Motiunea, initiata de mai multi conservatori, deplagea absenta in programul legislativ al Guvernului, prezentat la inceputul lui mai, a unui proiect de lege prevazand organizarea unui referendum asupra apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana (UE).

Cameron a anuntat in ianuarie ca vrea ca mai intai sa renegocieze termenii apartenentei Marii Britanii la UE si sa organizeze un referendum pe aceasta tema ulterior, in cazul in care ar fi reales in 2015, la orizontul lui 2017.

Euroscepticii exercita presiuni dure, in prezent, asupra lui Cameron, motivati de sondaje ce releva o nemultumire in crestere a britanicilor fata de UE si alarmati de succesul electoral intregistrat de partidul nationalist si antieuropean UKIP.

Laburistii considera acest vot drept o "alta lovitura devastatoare data autoritatii premierului". Seful Guvernului a "pierdut controlul agendei, iar in aceasta seara a pierdut controlul asupra partidului sau", a declarat Douglas Alexander, un deputat laburist.

Votul reprezinta unul dintre cele mai severe afronturi aduse lui Cameron pe tema politicii sale europene, dupa votul din 2011 asupra precedentei motiuni in favoarea organizarii unui referendum, care a adunat 111 voturi, dintre care 81 de voturi ale unor conservatori, notau anumiti comentatori.

Potrivit unei anchete publicate la inceputul lui mai, 46% dintre britanici doresc sa iasa din UE. Alt sondaj, publicat recent, arata ca 35% dintre ei se pronunta pentru organizarea imediata a unui referendum pe aceasta tema. Doar 22% spun ca vor vota sigur pentru ramanerea in UE.