Olanda pierde 6,7 miliarde de euro din banii contribuabililor, in urma privatizarii ABN Amro
Guvernul olandez spera sa obtina pana la 15 miliarde euro din privatizarea bancii ABN Amro, fata de o investitie de 21,7 miliarde euro a statului, astfel rezultand o posibila pierdere de 6,7 miliarde euro pentru contribuabili.
Banca va avea la dispozitie un termen de aproximativ un an pentru a pregati privatizarea, a declarat intr-un comunicat ministrul olandez al Finantelor, Jeroen Dijsselbloem, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Guvernul olandez va evalua apoi daca sunt indeplinite conditiile de vanzare si ar putea efectua privatizarea in trei transe, a adaugat oficialul.
ABN Amro a inglobat in 2008 operatiunile bancare si de asigurari din Olanda ale grupului Fortis, ajuns in colaps.
Dijsselbloem a precizat ca statul a investit 21,7 miliarde euro pana in prezent la ABN Amro. Vanzarea bancii cu o pierdere semnificativa, de 6,7 miliarde euro, va fi o chestiune delicata din punct de vedere politic in Olanda, unde populatia este deja nemultumita de cresterea taxelor si masurile de austeritate.
"Daca Parlamentul va fi de acord, prima oportunitate pentru o listare va fi prima jumatate a anului 2015. Planurile ministrului reprezinta primul pas spre trecerea in proprietate privata", a comentat intr-un comunicat presedintele ABN Amro, Gerrit Zalm.
Guvernele vest-europene care au fost nevoite sa salveze bancile cu bani publici in timpul crizei, devenind actionari, analizeaza posibilitati de privatizare a participatiilor preluate la institutiile de credit. Marea Britanie se pregateste sa-si reduca participatia de peste 41% detinuita la grupul bancar Lloyds, in timp ce privatizarea Royal Bank of Scotland, unde statul detine peste 80% din actiuni, este inca o perspectiva indepartata.
In Olanda, activele industriei financiare depasesc de peste 4 ori Produsul Intern Brut, in pofida declinului inregistrat in urma crizelor din ultimii ani. Guvernul olandez a cheltuit initial 16,8 miliarde euro pentru a prelua operatiunile Fortis, insa costul bailout-ului a crescut ulterior, fiind necesare noi interventii pentru stabilizarea bancii.
Olanda a sprijinit companiile financiare cu peste 95 miliarde euro incepand din 2008, suma care include garantii de stat si infuzii de capital. In luna februarie a acestui an, guvernul a investit 3,7 miliarde de euro si a nationalizat SNS Reaal, a patra banca din tara, ajunsa in pragul colapsului din cauza pierderilor generate de credite si investitii imobiliare.
O comisie parlamentara a apreciat anul trecut ca pretul platit de guvern pentru stabilizarea sistemului financiar in urma colapsului Fortis a fost prea ridicat si nu este justificat de valoarea economica creata.
Pe acelasi subiect: