"Avem dovezi clare ca masurile de politica monetara implementate de Banca Centrala Europeana sunt eficiente. Avansul economic din zona euro s-a accelerat fata de finele anului trecut si estimam ca relansarea economica se va extinde si se va consolida semnificativ", a spus Draghi, in conferinta de presa, la finele sedintei BCE de politica monetara. 

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor. 

Institutia bancara a extins, in martie, programul lansat anul trecut pentru achizitia de active din zona euro pentru a include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. 

Valoarea achizitiilor lunare a fost stabilita la 60 de miliarde de euro, iar programul, care vizeaza stimularea cresterii economice din regiune si cresterea inflatiei anuale spre tinta BCE de aproape 2%, este estimat sa continue pana in septembrie 2016. 

Mai multi analisti si-au exprimat recent ingrijorarea ca programul BCE, cu o valoare totala de 1.100 miliarde de euro, va fi incheiat mai devreme decat s-a anuntat, insa Draghi a infirmat informatiile vehiculate in media. 

"Sunt chiar surprins de atentia acordata informatiilor privind o posibila incheiere inainte de termen a programului, dupa doar o luna de la lansarea acestuia. Implementarea completa a masurilor de politica monetara va oferi sprijinul necesar pentru economia din zona euro si, pe termen mediu, va aduce rata inflatiei catre nivelul de putin sub 2%", a spus Draghi. 

De asemenea, Draghi a negat sugestiile potrivit carora BCE va avea dificultati in atingerea tintei lunare pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, in conditiile in care tot mai multe dintre randamentele titlurilor de stat din zona euro scad sub 0% pe an. 

BCE a declarat ca nu va cumpara obligatiuni guvernamentale cu o dobanda mai mica decat dobanda BCE pentru facilitatea de depozit, in prezent de -0,20% pe an. 

"Nu anticipam nici un fel de probleme. Aceste temeri sunt premature si nu sunt sprijinite de datele actuale", a declarat Draghi. 

Presedintele BCE a adaugat ca termenii programului BCE ar putea fi ajustati pe viitor, fara sa dea detalii. Este insa exclus ca BCE sa coboare si mai mult rata dobanzii pentru facilitatea de depozit, a mai spus Draghi.