Incercarile BCE de a tine zona euro departe de deflatie esueaza. Preturile de consum au scazut pentru a patra luna consecutiv. Draghi ar putea prelungi programul de relaxare cantitativa
Preturile de consum din zona euro au coborat cu 0,1% in martie fata de aceeasi luna din 2014, marcand a patra luna consecutiva de valori negative, insa ritmul de scadere a fost cel mai lent din aceasta perioada, potrivit Eurostat.
In februarie, inflatia s-a situat la -0,3%, iar in ianuarie preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent, arata MarketWatch.
Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice.
Preturile de consum au coborat intr-un ritm mai lent in martie fata de lunile anterioare datorita unei reveniri usoare a preturilor la energie. Astfel, acestea au scazut cu 5,8% in martie fata de aceeasi luna din 2014, in conditiile in care declinul din februarie a fost de 7,9%, iar cel din ianuarie, de 9,3%.
Preturile de consum au inceput sa scada in decembrie anul trecut, ceea ce a determinat Banca Centrala Europeana sa lanseze un program de achizitii de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in martie a acestui an. Acesta presupune cumpararea de active in valoare totala de 1.080 de miliarde de euro pana in septembrie 2016.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a subliniat saptamana trecuta ca programul de relaxare cantitativa va continua cel putin timp de un an si jumatate si ar putea chiar sa fie prelungit, pana cand oficialii sunt convinsi ca inflatia din zona euro se va stabiliza in jurul tintei BCE de putin sub 2%.
Bloomberg: Opt tari "ghinioniste" din Europa se confrunta cu riscul deflatiei in 2015