"Trebuie sa profitam de trendul pozitiv actual, la care a contribuit si BCE. Majoritatea indicatorilor economici sugereaza ca recuperarea prinde avant. Increderea companiilor si consumatorilor creste, prognozele privind avansul economiei au fost revizuite in urcare, iar creditarea se imbunatateste atat in ceea ce priveste cererea, cat si oferta", a spus Draghi. 

Draghi a mentionat beneficiile asupra economiei din zona euro generate de scaderea pretului petrolului, de masurile pe care BCE le-a lansat la jumatatea anului trecut pentru stimularea cresterii economice, care au dus la relaxarea "semnificativa" a conditiilor de finantare, precum si de reformele implementate de unele state din regiune. 

BCE a inceput saptamana trecuta un program extins de cumparare de obligatiuni si active din zona euro, program aprobat in ianuarie si prin care banca va achizitiona lunar, pana in septembrie 2016, obligatiuni de stat si alte instrumente financiare in valoare de 60 de miliarde de euro. 

Valoarea totala a achizitiilor, care ar putea continua si dupa septembrie 2016 daca inflatia din zona euro nu accelereaza pana aproape de tinta BCE, de putin sub 2%, este estimata la 1.100 de miliarde de euro. 

In primele trei zile de la lansarea programului, BCE a cumparat obligatiuni in valoare de 9,8 miliarde de euro.  Lansarea programului extins al BCE a dus la deprecierea euro pe pietele financiare si la scaderea randamentelor pentru obligatiunile celor mai multe state din zona euro.

Moneda unica europeana a coborat saptamana trecuta la minimul ultimilor 12 ani fata de dolarul american, insa a revenit usor in ultimele doua zile, pe fondul speculatiilor din piete privind deciziile bancii centrale a SUA in urma sedintei de politica monetara ce se va incheia miercuri.