"Mai este încă timp să evităm conflictul şi haosul", a declarat Tusk în cadrul unei întâlniri cu premierul chinez Li Keqiang, propunând iniţierea unei reforme a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

"Suntem cu toţii conştienţi că arhitectura mondială este pe cale să se schimbe sub ochii noştri", a spus Tusk, reamintind că "lumea pe care noi am construit-o timp de decenii (...) a adus o Europă în pace, dezvoltarea Chinei şi sfârşitul Războiului Rece".

"Este sarcina comună a Europei şi a Chinei, dar şi a Americii şi Rusiei, să nu distrugă această ordine mondială, ci mai degrabă să o îmbunătăţească, şi să nu se angajeze în războaie comerciale care au dus la conflicte deschise atât de des în istoria noastră", a adăugat el, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele american Donald Trump urmează să se întâlnească luni la Helsinki.

"De aceea fac apel la gazdele noastre chineze, dar şi la preşedinţii Trump şi Putin, să iniţieze în comun un proces de reformă completă a OMC", a adăugat Tusk.

Preşedintele Consiliului European este la Beijing în compania preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia summitului anual China-UE.

Cei doi lideri europeni urmează să fie primiţi în cursul zile de luni de preşedintele chinez Xi Jinping.

"Am căzut de acord că, în circumstanţele internaţionale actuale, este important să apărăm multilateralismul şi liberul-schimb", a declarat premierul chinez.

China a acuzat Statele Unite că au început „cel mai mare război comercial din toată istoria economică”, în contextul în care la începutul lunii a intrat în vigoare legea care impune taxe vamale în valoare de 34 de miliarde de dolari pentru importuri.

„China a promis să nu tragă primul foc de armă, dar pentru a apăra interesele naționale și pe cele ale poporului, este nevoită să lupte”, a transmis vineri Ministerul de Comerț al Chinei, într-un comunicat de presă. Anterior, Guvernul chinez a precizat că îi va răspunde Washingtonului printr-o măsură similară, urmând să fie afectate importurile americane de carne de porc, soia și automobile.

New York Times notează că acest război război comercial între cele mai mari economii ale lunii va afecta lanțul global de aprovizionare, va duce la creșterea costurilor pentru afaceri și consumatori, va zdruncina bursa de valori.

„Pentru moment, nu pot să prevăd cum se va încheia. Această chestiune se află în mâinile președintelui, pentru că are consilieri cu păreri opuse. Nu avem semne clare privind rezultatele la care Trump vrea să ajungă în urma acestor sancțiuni”, a explicat analistul Edward Alden de la Consiliul pentru Relații Externe, pentru New York Times.