Creșterea vine după ce în iulie dolarul a consemnat cea mai slabă evoluţie lunară din ultimul deceniu, relateză Reuters, potrivit News.ro.

Indicele dolarului, care măsoară moneda americană faţă de un coş de valute, a scăzut în iulie cu peste 4%, aceasta fiind cea mai slabă evoluţie lunară înregistrată din septembrie 2010. Indicele este în prezent cu 10% sub un maxim atins în luna martie.

Analiştii atribuie declinul dolarului scăderii atractivităţii monedei americane ca plasament sigur, pe măsura redresării pieţelor financiare, a aşteptărilor privin continuarea relaxării politicii monetare a Rezervei Federale (Fed) şi a lipsei unui acord între parlamentarii americani referitor la noi măsuri de stimulare fiscală. Un alt factor este scăderea randamentelor obligaţiunilor Statelor Unite.

Plasamentele pe termen scurt în dolari ale investitorilor speculativi au urcat la 24,27 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel atins din august 2011, potrivit calculelor Reuters şi datelor Comisiei pentru Tranzacţii cu Contracte Futures pentru Mărfuri.

”De obicei apare întotdeauna ceva care afectează pieţele globale în august, iar situaţia din acest an ar putea să nu fie diferită, având în vedere lista de riscuri în creştere”, a declarat Viraj Patel, analist pentru pieţe valutare şi macro la nivel global la firma Arkera.

Indicele dolarului este în urcare cu 0,2%, dolarul fiind în creştere faţă de toate valutele din coşul valutar.

”Factorii care au condus la scăderea dolarului cu 10% faţă de vârful din martie încă există şi anticipăm o mentalitate de vânzare după creşteri care se va dezvolta în august”, au afirmat analişti ai ING într-o notă adresată clienţilor.

Ne concentrăm totodată pe Congresul SUA, unde a expirat ajutorul federal suplimentar pentru şomaj de 600 de dolari pe săptămână, iar părţile se contrazic pe forma fazei a patra a pachetului de sgimulare. Întârzierile ar putea perturba pieţele activelorr, care au de obicei tendinţa să aibă probleme mai mari în august”, au mai scris aceştia.

Investitorii au motive de îngrijorare dn cauza dificultăţii politicienilor de a ajunge la un acord pentru susţinerea celei mai mari economii a lumii.

Creşterea deficitului bugetar din cauza cheltuielilor pentru finanţarea programului de stimulare a determinat agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings să îşi revizuiască pespectiva ratingului triplu A al SUA de la stabilă la negativă.

În schimb, perspectiva ratingului Uniunii Europene a fost modificată de Standard and Poor’s de la stabilă la pozitivă.

Încrederea în zona euro s-a îmbunătăţit după ce liderii UE au convenit luna trecută înfiinţarea unui fond de redresare în valoare de 750 de miliard de euro, în timp ce au decis să emită obligaţiuni comune pentru a demonstra cooperarea regională.

Euro era tranzacţionat luni dimineață, la Londra, la 1,1763 dolar pe unitate, sub maximul ultimilor doi ani de 1,1908 dolari pe unitate atins săptămâna trecută.