România s-a împrumutat din nou de pe piețele internaționale, cu 3,3 mld. dolari. Cîţu: ”Am ieşit mult mai ieftin decât într-o perioadă de boom economic”
Dolari, avere
România s-a împrumutat marţi de pe pieţele internaţionale cu 3,3 miliarde de dolari la dobânzi mai bune decât într-o perioadă de boom economic la nivel global, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
"Nu aş vrea să încheiem fără a vorbi de succesul pe care l-a avut iarăşi România ieri pe pieţele internaţionale, de unde a împrumutat la 10 şi la 30 de ani 3,3 miliarde de dolari. Am mers pe această piaţă din mai multe raţiuni. Nu am mai ieşit pe piaţa de dolari din 2018 şi vă spun că am ieşit mult, mult ieftin decât într-o perioadă de boom economic la nivel global. Deci, am reuşit iarăşi să avem dobânzi mai bune. De ce am spus acest lucru? Pentru că revin la creşterea economică şi la ce se va întâmpla după acest an. Acest succes pe piaţa internaţională - şi acum şi acum o lună şi ceva - arată clar că investitorii au încredere în această economie, au încredere în Guvern, au încredere în relaţia Guvern - sector privat, au încredere în cetăţenii României, au încredere în acest ecosistem pe care l-am creat noi astăzi aici. Faptul că ne împrumută sume importante pentru a finanţa un deficit care se construieşte pe investiţii arată clar acest lucru. De aceea, nu sunt doar eu optimist, sunt şi investitorii pentru că acolo sunt bani privaţi", a susţinut Cîţu, la videoconferinţa Profit Financial Forum "Finanţăm repornirea economiei".
Întrebat despre Fondul Român de Investiţii (FRI) şi despre Banca Naţională de Dezvoltare (BND), el a afimat că sunt două tipuri de vehicule tranzitorii.
"Sunt două tipuri de vehicule, fondul de investiţii şi banca pentru dezvoltare. Le-aş vedea tranzitorii. Aş vedea Fondul de Investiţii ca un vehicul tranzitoriu... E adevărat că în România finanţarea se face prin sistemul financiar-bancar, suntem astăzi aici, dar peste ocean vedem că formula de succes pentru start-up-uri şi pentru foarte multe companii este prin equity investment, deci prin piaţa de capital, ceea ce e un lucru diferit. Este o strategie de a ajuta pe termen scurt relansarea acestui sector, de a schimba puţin lucrurile în economie şi de a oferi o sursă alternativă de finanţare pentru companii. În direcţia asta aş merge. Nu este o contradicţie în termeni, pentru că există programe şi în Statele Unite de finanţare pentru companii mici şi mijlocii direct de la buget. Bineînţeles, criteriile sunt cam aceleaşi pe care le vedem în sectorul privat", a declarat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte Banca de Dezvoltare, el a menţionat că aceasta intră în concepţia de reorganizare a tuturor instituţiilor financiar-bancare pe care le are statul.
"România este cam singura, şi aşa am pierdut trenul cu fondurile Juncker. Sunt fonduri care vin din Uniunea Europeană special prin aceste instituţii. Noi nu aveam o instituţie în România care să aibă criteriile pe care le cerea Uniunea Europeană şi a fost o decizie de a avea această instituţie. Şi mai mult, de fiecare dată când vrem să facem un proiect ne ducem către BERD şi către BEI. Dacă am avea o instituţie locală prin care poţi să faci astfel de proiecte ar fi mai uşor. Acesta este scopul pentru banca de dezvoltare", a spus Florin Cîţu.
PSD: PNL a depăşit pragul de 100 mld. lei, împrumutaţi în numai 8 luni de guvernare
De partea cealaltă, social-democraţii acuză că Guvernul se împrumută mult mai mult decât o făcea PSD, atrăgând atenţia că PNL a depăşit, marţi, pragul de 100 de miliarde de lei, bani împrumutaţi în doar opt luni de guvernare.
”Guvernul PNL a depăşit ieri pragul de 100 de miliarde de lei împrumutaţi, în numai 8 luni de guvernare! Când PSD se împrumuta de 2-3 ori mai puţin, aveam cea mai mare creştere economică şi cele mai mari producţii agricole din UE, cea mai scăzută rată a şomajului din istoria României şi cea mai mare creştere a puterii de cumpărare din ultimele trei decenii. Acum, deşi PNL se împrumută cu mult mai mult, avem peste 600.000 de locuri de muncă pierdute, o prăbuşire a economiei cu -14,5% în trimestrul II, o scădere accelerată a nivelului de trai şi, pentru prima oară în ultimul deceniu, o creştere a preţurilor într-un ritm mai mare decât al salariilor!”, au transmis social-democraţii, miercuri, pe pagina de Facebook a PSD.
Sursa citată mai arată şi pe ce cheltuie banii împrumutat de către liberali.
”Pe ce se duc banii împrumutaţi de PNL? - plăţi în avans către sponsorii partidului şi la samsarii drepturilor de proprietate; - plăţi electorale pentru primarii PNL în pragul alegerilor locale; - miliarde şi miliarde pentru acoperirea scutirilor de taxe pentru bănci şi marile corporaţii”, conform sursei menţionate.
PSD reaminteşte şi de ”alte miliarde” folosite pentru achiziţionarea, la suprapreţ, a măştilor de protecţie neconforme.
”Iar peste toate astea, alte miliarde au fost aruncate pe achiziţia, pe şpagă şi la suprapreţ, a măştilor de protecţie neconforme – aşa cum am văzut că făcea omul de încredere al premierului în scandalul de la UNIFARM!”, au conchis social-democraţii.
Pe acelasi subiect: