Cele două organizaţii au denumit ziua de 4 ianuarie "Fat Cat Thursday" (joia pisicilor grase) pentru a denunţa disparităţile salariale existente în Marea Britanie.

Potrivit calculelor celor două organizaţii, remuneraţia medie acordată directorilor generali ai celor 100 de companii din indicele bursier FTSE-100 a atins joi 28.758 de lire sterline (32.328 euro), adică venitul mediu anual al unui muncitor obişnuit care lucrează în regim full time.

Şi aceasta deşi remuneraţia media a unui CEO la unei companii din FTSE 100 a scăzut în 2017 cu aproximativ 17% până la 4,5 milioane lire sterline (5,05 milioane euro), ca urmare a presiunilor venite din partea investitorilor, guvernului şi a opiniei publice pentru limitarea recompensele excesive.

"Deşi este încurajator să vedem o mică limitare a recompenselor la vârful unor companii din FTSE 100 anul trecut, există în continuare decalaje excesive şi nejustificate între directori şi restul forţei de muncă", a declarat directorul High Pay Centre, Stefan Stern.

"Scăderea remuneraţiei de anul trecut este binevenită, chiar dacă este una relativ marginală, şi s-a datorat în principal propunerilor primului ministru privind combaterii exceselor consiliilor de administraţie", a susţinut la rândul său directorul Chartered Institute of Personnel and Development, Peter Cheese.

Chiar şi cu reducerea remuneraţiei de anul trecut, raportul dintre remuneraţia unui CEO şi cea a unui muncitor obişnuit este de 120:1, arată autorii raportului "Fat Cat Thursday", în condiţiile în care cel mai bine plătit director, Martin Sorrell de la compania de publicitate WPP, a câştigat 48,2 milioane lire sterline.