Der Spiegel: Cel mai mare operator aerian european negociază cu guvernul de la Berlin un ajutor de 10 mld. euro, ceea ce ar însemna preluarea a 25% din acţiuni
Lufthansa
Compania aeriană Lufthansa este încrezătoare că discuţiile cu guvernul de la Berlin privind un posibil ajutor financiar vor fi încheiate în curând, se arată într-o scrisoare trimisă angajaţilor companiei de Consiliul de Administraţie.
În scrisoarea citată de Reuters, se adaugă însă că boardul Lufthansa analizează şi alte alternative precum plasarea sub protecţia legii împotriva solicitărilor creditorilor.
Interzicerea călătoriilor decisă de numeroase ţări din întreaga lume a forţat Lufthansa să blocheze la sol 700 din avioanele sale, ceea ce a dus la o scădere de 99% a numărului de pasageri, astfel că întregul grup Lufthansa (care include şi companiile Swiss şi Austrian Airlines) pierde în fiecare oră un milion de euro din rezervele sale de lichidităţi.
"Estimăm că aceste discuţii se vor finaliza în curând cu o concluzie", se arată în scrisoarea trimisă de directorul general Carsten Spohr şi membrii boardului Lufthansa, care adaugă că analizează şi opţiuni alternative dar nu se aşteaptă să aibă nevoie de ele.
"Suntem convinşi că nu vom fi nevoiţi să recurgem la aceste alternative având în vedere modul în care evoluează discuţiile cu Berlinul", adaugă membrii Consiliului de Administraţie al companiei germane, potrivit Agerpres.
Săptămânalul Der Spiegel susţine că Lufthansa negociază în prezent un pachet de ajutor în valoare de 10 miliarde de euro, care ar însemna preluarea de către guvernul german a unui pachet de 25,1% din acţiunile companiei aeriene. La rândul său, Reuters a informat anterior că Lufthansa discută un sprijin de nouă miliarde de euro, care ar include împrumuturi oferite de Austria, Germania şi Elveţia.
"Contribuabilii pot conta pe noi că nu vom derula aceste discuţii în mod naiv", a declarat recent ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz pentru publicaţia Passauer Neue Presse.
Și compania aeriană franceză Air France a primit un ajutor financiar de 7 mld. euro din partea statului francez, ajutor aprobat, luni, de Comisia Europeană. Calificat drept unul "istoric" de ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, ajutorul va fi compus dintr-un împrumut în valoare de patru miliarde de euro acordat de un sindicat de şase bănci, şi garantat de statul francez în proporţie de 90%, precum şi de un împrumut direct de trei miliarde de euro acordat de statul francez.
Pe acelasi subiect: