Nu e pestera de poveste a lui Ali Baba. Dar cunoscatorii stiu ce "comori" se ascundeau in aceasta pivnita cu vinuri si alte bauturi fine, aflata undeva la marginea Parisului si apartinand palatului Elysee.

"Acest tezaur francez a fost cultivat de toti presedintii celei de a cincea Republici, care au savurat produsele celor mai bune recolte viticole. Se spune ca cele mai bune sticle au fost baute in timpul presedintiei lui Francois Mitterrand, iar Bernadette Chirac este cea care s-a ingrijit sa reintregeasca colectia de vinuri".

Acum, insa, socialistul Francois Hollande a decis sa vanda toate cele 1.200 de sticle, un demers inedit, denuntat de multi ca o instrainare a unei parti din patrimoniul Frantei.
 
In cea mai cunoscuta sala de licitatii din Franta, Hotel Drouot, vedetele "primului lot" au fost doua sticle de vin rosu Petrus, din 1990, adjudecate cu 5.500 respectiv 5.800 de euro. Un bogat chinez din Shanghai, importator de vinuri, este cel care a licitat fara sa-si dramuiasca banii.
 

"Vinul frantuzesc este renumit, e faimos in China. Iar chinezii se dau in vand dupa vinul frantuzesc", a declarat Fan Dongxing, importator de vinuri.

Si dupa coniac, se pare! Acelasi domn venit din Asia a platit pentru cinci sticle - prezentate la licitatie in cutii de lemn, cu stampila "Presedintia Republicii franceze", intre 1.600 si 1.750 de euro. Exceptand taxele. Dupa vanzarea primului lot, de 1.200 de sticle, s-au castigat exact 295.663 de euro.