Vinurile romanesti, la mare cautare in 2013. Viticultorii exporta masiv catre China, Rusia, Japonia si Coreea de Sud
Are, n-are ce sa puna pe masa, romanul nu renunta la sprit. Vinurile noastre au inceput sa se vanda de minune, atat in tara, cat si in strainatate. Si, din fericire pentru cei care detin peste 350 de domenii viticole, sortimentele autohtone, fie ele de serie, fie exclusiviste, vor avea cautare si in 2013.
Chiar daca pentru agricultura a fost un dezastru, seceta de anul trecut i-a dat vinului mireasma, dulceata si o calitate greu de contestat.
Romania este una dintre cele mai importante tari europene producatoare de vin, cu un trecut legat de "licoare divina". Relatiile pe care tara noastra le-a avut cu celelalte state au influentat puternic si industria vinului. Asa se face, de pilda, ca in secolul al 19-lea, viticultorii au adus vite nobile din Franta, precum Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Merlot.
In perioada comuniste au aparut institutele de cercetare, fermele viticole si centrele de vinificatie de stat, dar si fermele corporatiste.
Dupa '90 insa, au inceput privatizarile, iar astazi exista aproximativ 360 de societati producatoare de vin. Cele mai multe potgorii sunt in Moldova, Muntenia si Oltenia. Marii producatori se lauda cu mii de hectare, unde produc vinuri de masa pe care le vand la preturi accesibile oricarui roman.
De cealalta parte sunt si cei care produc uneori pana in 10 hectare de vin. Vorbim de licori exclusiviste, care se obtin din recolte speciale si care se adreseaza unui public restrans.
Un studiu al INS arata ca un roman cheltuie, in medie, pe luna, 5,5 lei pe bauturi alcoolice. 3 lei ii da pe bere, 50 de bani pe tuica si aproximativ un leu pe vinuri. In total, intr-un an, un roman bea 24 de litri de vin.
Chiar daca bem mai putin decat alti europeni, suntem totusi printre primii 10 consumatori din lume, alaturi de francezi si italieni. Si strainii vor sa profite de apetitul nostru pentru vin. In primele luni din 2012, am importat peste 400 de mii de hectolitri din Europe, dar si din Chile, Argentina si Africa de Sud.
Si Romania a inceput sa exporte in cantitati insemnate, mai nou spre China, Rusia, Japonia si Coreea de Sud.
Pe acelasi subiect: