În iunie, SECO previziona o scădere a PIB-ului Elveţiei de 6,2% anul acesta. Ar fi fost cel mai sever declin din 1975, când economia elveţiană a fost afectată de evoluţiile preţurilor de pe piaţa petrolului.

Atenuarea restricţiilor impuse pentru stoparea extinderii pandemiei, la finalul lunii aprilie, au ajutat la redresarea economiei, deşi rata şomajului rămâne la un nivel mai ridicat faţă de anul trecut.

Cheltuielile de consum şi creşterea investiţiilor au depăşit aşteptările în trimestrul doi din 2020, în timp ce s-a folosit mai puţin schema pentru programul de scurtă durată, o măsură menită să prevină concedierile. Îmbunătăţirea situaţiei ar urma să continue în trimestrul trei din 2020, se arată în raportul SECO, potrivit Agerpres.

Totuşi, o parte a economiei elveţiene este dependentă de cererea pe plan global, de aceea industria şi turismul internaţional încă se confruntă cu dificultăţi.

Anul viitor, a previzionat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), economia ar urma să înregistreze un avans de 3,8%, în funcţie de desfăşurarea marilor evenimente sportive. Este o înrăutăţire faţă de estimarea precedentă, care prevedea o creştere de 4,9%.

Ca rezultat, economia elveţiană va reveni la nivelul de dinaintea crizei numai spre finalul lui 2021, dacă nu sunt introduse noi restricţii, a prognozat SECO.

Luna trecută, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a informat că în prima jumătate a anului a utilizat 90 de miliarde de franci (98 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei.

Este un nou record în privinţa intervenţiilor Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare şi de asemenea este mai mult decât a cheltuit SNB pentru a cumpăra valută în ultimi trei ani.

De asemenea, SNB a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei, anunţând că se aşteaptă acum la un declin de 5% anul acesta, faţă de o scădere de 6% previzionată în iunie. În plus, Banca Naţională a Elveţiei previzionează o redresare robustă a economiei globale în trimestrul trei din 2020.

Francul elveţian încă este "supraevaluat", a avertizat SNB, care a dat asigurări că este pregătită să intervină pe pieţele valutare pentru a rezolva problema.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.