Chiar dacă pe pieţele financiare aur în valoare de zeci de miliarde de dolari trece zilnic de la un proprietar la altul, când vine vorba de transferurile fizice de metal preţios, o cantitate mult mai mică se mişcă între seifurile de la Londra, Zurich şi New York.

Însă, criza COVID-19 a perturbat piaţa mondială a aurului, achiziţiile de bijuterii şi lingouri de aur în Asia înregistrând o scădere semnificativă în timp ce investitorii occidentali au început să stocheze lingouri de aur, mizând pe statul metalului galben de valoare de refugiu în perioade de turbulenţă.

În ultimele luni, preţul aurului pe bursa Comex din New York a fost mai mare decât în alte părţi ale lumii, ceea ce a încurajat transferurile de aur la New York. În aceste condiţii, începând din data de 15 martie şi până în prezent, Elveţia a livrat 281 de tone spre SUA, de 15 ori mai mult decât a livrat pe întreg parcursul anului 2019.

În schimb, livrările de aur ale Elveţiei spre China şi India, care în mod normal sunt cei mai mari cumpărători ai săi, s-au redus aproape la zero. De exemplu, în luna mai Elveţia a livrat 503 kilograme (0,5 tone) de aur spre India, 42 de kilograme de aur spre Hong Kong şi zero spre China.

În mod normal aceste ţări primesc sute de kilograme de aur din Elveţia în fiecare an. Însă în acest an, de la începutul lunii martie şi până în prezent, India a important 7,6 tone de aur din Elveţia, Hong Kong a importat 195 de kilograme iar China nu a importat nimic.

În total, Elveţia, un important centru mondial pentru tranzacţionarea, stocarea şi rafinarea de metale preţioase, a exportat 141,9 tone de aur în luna mai.