Este vorba de un nou record în ceea ce priveşte intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare şi de asemenea este mai mult decât a cheltuit SNB pentru a cumpăra valută în ultimi trei ani, potrivit Agerpres.

În nod normal, francul elveţian se apreciază în perioade de criză deoarece mulţi investitori cred că moneda elveţiană este o valoare de refugiu.

Însă un franc mai puternic afectează industriile dependente de exporturi şi sectorul turistic din Elveţia deoarece produsele şi serviciile elveţiene devin mai scumpe.

Guvernul Elveţiei a anunţat recent că se aşteaptă la un declin al economiei de 6,7% în acest an, faţă de o scădere de 1,5% previzionată anterior, pe fondul efectelor pandemiei.

Declinul din 2020 ar fi cel mai sever din 1975, când economia elveţiană a fost afectată de evoluţiile preţurilor de pe piaţa petrolului. Rata şomajului în Elveţia ar urma să crească la 3,9% anul acesta şi la 4,1% în 2021.

Francul elvețian, deja o monedă puternică, a început să se aprecieze masiv de la debutul pandemiei în China, la începutul anului.

În acest context, preşedinte Băncii Naţionale Elveţiene, Thomas Jordan, a subliniat necesitatea unei politici monetare expansioniste pentru a ţine sub control moneda care este considerată un plasament sigur în perioadele volatile.

Considerăm că virusul a jucat un rol în aprecierea recentă a francului elveţian”, declara la începutul anului Jordan, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Apetitul pentru risc din pieţe a scăzut. Aşa cum este cazul în astfel de situaţii, francul s-a apreciat în consecinţă”, a spus Jordan.

Banca Naţională a Elveţiei are cele mai scăzute dobânzi din lume şi s-a angajat să intervină pe piaţa valutară pentru a reduce presiunile asupra francului, a cărui valoare ridicată afectează economia Elveţiei, care este dependentă de exporturi.