Banca Elveției a cheltuit o sumă record pentru a deprecia moneda națională. De ce se întărește francul elvețian
Franci elvetieni
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunțat că a utilizat 90 de mld. franci (98 mld. dolari) în prima jumătate a anului, pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de COVID-19.
Este vorba de un nou record în ceea ce priveşte intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare şi de asemenea este mai mult decât a cheltuit SNB pentru a cumpăra valută în ultimi trei ani, potrivit Agerpres.
În nod normal, francul elveţian se apreciază în perioade de criză deoarece mulţi investitori cred că moneda elveţiană este o valoare de refugiu.
Însă un franc mai puternic afectează industriile dependente de exporturi şi sectorul turistic din Elveţia deoarece produsele şi serviciile elveţiene devin mai scumpe.
Guvernul Elveţiei a anunţat recent că se aşteaptă la un declin al economiei de 6,7% în acest an, faţă de o scădere de 1,5% previzionată anterior, pe fondul efectelor pandemiei.
Declinul din 2020 ar fi cel mai sever din 1975, când economia elveţiană a fost afectată de evoluţiile preţurilor de pe piaţa petrolului. Rata şomajului în Elveţia ar urma să crească la 3,9% anul acesta şi la 4,1% în 2021.
Francul elvețian, deja o monedă puternică, a început să se aprecieze masiv de la debutul pandemiei în China, la începutul anului.
În acest context, preşedinte Băncii Naţionale Elveţiene, Thomas Jordan, a subliniat necesitatea unei politici monetare expansioniste pentru a ţine sub control moneda care este considerată un plasament sigur în perioadele volatile.
”Considerăm că virusul a jucat un rol în aprecierea recentă a francului elveţian”, declara la începutul anului Jordan, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.
”Apetitul pentru risc din pieţe a scăzut. Aşa cum este cazul în astfel de situaţii, francul s-a apreciat în consecinţă”, a spus Jordan.
Banca Naţională a Elveţiei are cele mai scăzute dobânzi din lume şi s-a angajat să intervină pe piaţa valutară pentru a reduce presiunile asupra francului, a cărui valoare ridicată afectează economia Elveţiei, care este dependentă de exporturi.
Pe acelasi subiect: