Mai sa-i ia cu ameteala pe romanii care au verificat dimineata cursurile afisate de banci: 5 lei pentru un franc elvetian apareau pe unele site-uri. Un nivel aproape de neimaginat. Vorbim de cea mai mare depreciere a leului fata de franc inregistrata intr-o singura zi.

In 24 de ore, leul s-a depreciat cu 15% fata de franc. Altfel spus, o rata de 500 de franci a crescut peste noapte cu 290 de lei.

Adrian Vasilescu - consilier guvernatorul BNR: "Pe piata noastra bancara in total credite imprumuturile in franci elvetieni nu depasesc 5%. Acest procentaj nu este de natura in niciun fel sa clatine piata bancara"

Nu clatina bancile, dar le goleste buzunarele celor afectati.

Alin Iacob, presedinte asociatia utilizatori servicii financiare: "Inseamna o situatie cumplita. oamenii si asa avem numaroase semnale ca nu mai pot plati nci la vechiul nivel al cursului francului. Cu aceasta depreciere este evident ca nu isi mai pot achita ratele"

Majoritatea imprumuturilor in franci s-au dat intre anii 2007 - 2009 cand francul coborase si sub 2 lei. O rata de 500 de franci era atunci 945 de lei. Iar acum din cauza cursului este mai mult decat dubla.

BNR spune ca a avertizat romanii in repetate randuri despre riscurile creditelor in valuta si le-a recomandat inca de atunci sa se imprumute in lei.

Adrian Vasilescu- consilier al guvernatorului BNR: "Poate fi si o lectie pe viu pentru cei care n-au ascultat de povete si au acum ocazia sa asculte de propria lor suferinta".

Revenind la socul de joi, totul s-a intamplat din cauza unei decizii a bancii centrale elevetiene. Elvetienii tineau un curs oarecum artificial caruia nu ii permiteau scada sub 1,2 franci pentru un euro.

Astazi au renuntat la acest plafon. Nici un specialist nu se astepta la o asemenea miscare. Instant euro s-a depreciat cu 30% fata de franc.

Radu Craciun - economist sef banca comerciala: "Aprecierea franc elvetian va fi reflectata in cursul franc leu. Orice plati in franci or sa fie mai scumpe pentru cei care platesc credite. Chiar si in urmatoarele luni. Nu este un efect de 2-3 zile".  "In primul rand nu isi va reveni euro. Cursul franc-leu va fi un curs mai prost decat a existat pana acum".

Asociatia utilizatorilor de servicii financiare, care ii reprezinta pe toti clientii bancilor din Romania solicitaGguvernului si Parlamentului sa ia masuri de urgenta pentru a-i proteja pe cei care au imprumuturi in franci.

Gheorghe Piperea, avocat: "E nevoie si de o actiune de tip ordonanta presedintiala pe care o s-o promoveze saptamana viitoare in care sa se inghete efectiv aceste contracte. Pur si simplu pana cand se judeca pe clauze abuzive sau pe produse defectoase sa se inghete. Exista si un precedent si exista si decizii la Curtea Europeana de Justitie."

In Parlament sunt in dezbatere de cateva luni doua initiative legislative privind conversia creditelor din franci in lei. Banca Nationala a precizat de fiecare data ca nu este de acord cu conversia din valuta in lei la alt curs decat cel din piata.

Calcul pe credit

Romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, daca este luat in calcul cursul anuntat joi de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% si a atins un maxim istoric.

Fata de miercuri, paritatea pentru francul elvetian anuntata de BNR a urcat cu 58,72 de bani, de la 3,7415 lei/franc. 

In acelasi timp, euro a trecut de pragul de 4,5 lei, iar dolarul american a atins un maxim istoric (3,851 lei). Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei. 

Debitorii care au contractat de la banci imprumuturi in franci elvetieni ar fi platit pentru o rata medie de 500-600 de franci intre aproape 1900 si 2.250 lei pe luna, valori calculate la cursul de miercuri anuntat de BNR. 

In schimb, dupa cresterea brusca inregistrata joi de, pentru aceeasi rata suma de plata urca la 2.200 - 2.600 de lei, astfel ca de la o zi la alta au o datorie suplimentara de 300-350 de lei. 

Finantarile in franci elvetieni au o pondere de 4,5% in soldul total al imprumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populatiei si 0,7% firmelor.

Soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor se situa in luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la aceasta valoare, imprumuturile in franci pentru persoane fizice reprezinta 8,12 miliarde lei.

Decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a nu mai pastra plafonul minim de 1,2 franci pe euro a avut ca efect aprecierea monedei elvetiene cu pana la 41% pe pietele externe. 

Dupa anuntarea cursurilor valutare de catre BNR, cotatiile la casele de schimb ale bancilor se situau intre 4,40 lei/franc la Credit Europe Bank si 5,0550 lei/franc la Leumi Bank. 

Curs valutar, joi

4,5700 lei/franc (BCR)

4,4080 lei/franc (BRD)

4,700 lei/franc (Banca Transilvania)

5,000 lei/franc dupa ora 13.00 (Bancpost)

4,700 lei/franc (CEC Bank)

 4,5880 lei/franc (Volksbank)

4,4606 lei/franc ( ING)

4,4570 lei/franc (Intesa Sanpaolo Bank)

Dintre bancile care mai au portofolii de credite in franci elvetieni:

Raiffeisen Bank : 4,4050 lei/franc

OTP Bank: 4,4251 lei/franc.