In 20 de ani, cacaua nu va mai exista. De la boabele de cacao din Africa, la pretul din supermarket. Costul real al unui baton de ciocolata. Din culisele industriei de 110 mld. dolari/an
Ciocolata este "mancarea zeilor", o tratatie dulce pentru majoritatea dintre noi si o industrie estimata la 110 miliarde de dolari pe an. Dar cati oameni se intreaba, in momentul in care desfac o ciocolata, de unde provine de fapt si cine a transformat-o din niste umile boabe de cacao?
Ciocolata e un businesss urias. Ingredientul cheie numit cacao este insa cultivat de unii dintre cei mai saraci oameni de pe planeta.
Cea mai mare cantitate de cacao provine din Africa de Vest, cu mai mult de o treime numai din Coasta de Fildes, scrie CNN.
Furnizorii de cacao se indreapta catre cel mai lung deficit din ultimele cinci decenii, concomitent cu o crestere a cererii pentru ciocolata, in Asia, informeaza Bloomberg.
Astfel, cererea de cacao va depasi productia obtinuta cu 70.000 de tone, in viitoarele 12 luni. Analistii sustin ca deficitul va continua pana in 2018, marcand cea mai lunga perioada de acest fel de cand a inceput sa se tina evidenta datelor, in 1960.
Expertii avertizeaza ca in 20 de ani cacaua nu va mai exista.
Un alt efect al acestei situatii este ca preturile ar putea creste cu 15%, pana la 3.200 de dolari pe tona, pana la sfarsitul lui 2014, potrivit mediei estimarilor a 14 comerciati intervievati intr-un sondaj realizat de Bloomberg.
Din pacate, rezerve mai mici de cacao inseamna o presiune suplimentara pentru marii producatori si deci preturi mai mari la raft.
Cererea crescuta din Asia, dar nu numai, este pusa pe seama unei populatii care avanseaza spre clasa mijlocie, are mai multi bani de cheltuit si isi permite sa se rasfete mai mult decat pana acum.
Fermierii care cresc arborele castiga de fapt o mica parte din pretul pe care noi il platim in magazine, iar venitul lor s-a tot micsorat de-a lungul ultimilor 35 de ani.
De arborele de cacao se ocupa de obicei fermierii saraci din Africa, ce detin mici plantatii, ce se transmit din generatie in generatie. In contrast, cei mai mari consumatori de ciocolata sunt Europa si America de Nord.
Coasta de Fildes si Ghana sunt cele doua tari care produc cea mai mare cantitate de cacao din lume, noteaza Bloomberg. Practicarea acestei munci a dus insa la o crestere a traficului de copii si a conditiilor de munca extrem de grele, potrivit unui raport emis de catre Oxfam International.
Femeile, in special, primesc cel mai prost platite slujbe, sunt hartuite, nu pot avea drept de proprietate si nici nu pot accesa credite. “Cei mai multi producatori de cacao nu au gustat niciodata o ciocolata”, scriu autorii raportului publicat in 2009.
Costul real al unui baton de ciocolata
Din pretul unui baton de ciocolata, 3% ajunge la fermier, 5% inseamna taxe locale si cumparatori locali, 12% transport, depozitare si comert, 20% costuri de productie, 10% marketing, 7% procesare, 43% profit supermarket/ retailer.
Un arbore de cacao (Theobroma cacao) produce intre 20 si 30 de pastai pe an, fiecare continand 20 - 50 de boabe de cacao de marimea unei migdale. Iar din productia de un an a unui singur copac poti sa faci 500g de ciocolata.