Consumul excesiv de ciocolata a dus la un deficit record de cacao, la nivel mondial. Povestea trista din spatele uneia dintre marile placeri ale vietii
Cacao
Furnizorii de cacao se indreapta catre cel mai lung deficit din ultimele cinci decenii, concomitent cu o crestere a cererii pentru ciocolata, in Asia, informeaza Bloomberg. Astfel, cererea de cacao va depasi productia obtinuta cu 70.000 de tone, in viitoarele 12 luni.
Analistii sustin ca deficitul va continua pana in 2018, marcand cea mai lunga perioada de acest fel de cand a inceput sa se tina evidenta datelor, in 1960.
Un alt efect al acestei situatii este ca preturile ar putea creste cu 15%, pana la 3.200 de dolari pe tona, pana la finele anului, potrivit mediei estimarilor a 14 comerciati intervievati intr-un sondaj realizat de Bloomberg.
Cu toate acestea, vanzarile globale de produse din ciocolata sunt asteptate sa creasca anul viitor cu 2,1%, stabilind un nou record, de 7,3 milioane de tone, dupa ce si anul acesta au urcat cu doua procente.
Numai vanzarile din China au ajuns sa fie mai mult decat duble in ultimul deceniu, depasind ritmul din Europa de Vest, cel mai mare consumator de pana acum. Din pacate, rezerve mai mici de cacao inseamna o presiune suplimentara pentru marii producatori si deci preturi mai mari la raft.
Cererea crescuta din Asia, dar nu numai, este pusa pe seama unei populatii care avanseaza spre clasa mijlocie, are mai multi bani de cheltuit si isi permite sa se rasfete mai mult decat pana acum.
Pe de alta parte, unele tari au reusit sa profite de pe urma acestei situatii. In Mexic, ciocolata a fost incadrata in categoria junk food si supusa unei taxe suplimentare. Congresul national a votat in noiembrie includerea ciocolatei in categoria alimentelor hipercalorice, fiind supusa unei noi taxe, in cadrul unor masuri de cresteri fiscale, ce vizeaza suplimentarea veniturilor la buget si combaterea obiceiurilor alimentare nesanatoase ale populatiei, conform Reuters.
Printre amendamentele privitoare la noile masuri fiscale se numara un impozit pe "alimentele bogate in sare, zahar si grasimi" - definite ca alimente ce contin peste 275 de calorii la 100 de grame, argumentandu-se ca numeroase tipuri de ciocolata contin pana la de doua ori mai multe calorii.
Aceasta crestere a consumului a atras atentia asupra neregulilor din sistem, care, odata facute publice prin canalele media, au starnit ingrijorarea multora si au fortat companiile sa inceapa sa fie mai vigilente si sa ia masuri, pentru ca rasfatul popoarelor dezvoltate sa nu insemne asuprirea celor mai sarace.
Coasta de Fildes si Ghana sunt cele doua tari care produc putin peste jumatate din cantitatea de boabe de cacao din lume, noteaza Bloomberg. Practicarea acestei munci a dus insa la o crestere a traficului de copii si a conditiilor de munca extrem de grele. Potrivit unui raport emis de catre Oxfam International, in 2009, pe langa Coasta de Fildes si Ghana, alte tari in care se intalnesc astfel de probleme sunt Indonezia, Ecuador si Camerun.
Femeile, in special, primesc cel mai prost platite slujbe, sunt hartuite, nu pot avea drept de proprietate si nici nu pot accesa credite. “Cei mai multi producatori de cacao nu au gustat niciodata o ciocolata”, scriu autorii raportului publicat in 2009.
Situatia incepe sa atraga atentia iubitorilor de ciocolata din tarile dezvoltate. Si marile companii incep sa dezvolte programe in aceasta privinta, Nestle si Mars anuntand deja ca vor sa se implice pentru imbunatatirea conditiilor de lucru ale femeilor din industrie. Conform aceluiasi raport, ambele firme au inregistrat punctaje ingrijoratoare cu privire la atentia pe care o acorda acestor probleme.
Numai in 2012, Nestle a castigat 10,4 miliarde de dolari de pe urma diviziei de ciocolata.
Pe acelasi subiect: