Paradoxul nemtesc. Germanii muncesc mai putin, dar sunt mai productivi ca acum 10 ani
Germanii muncesc mai putin timp decat acum 10 ani, dar sunt mai productivi, potrivit datelor publicate luni de Biroul federal de statistica din Germania, citate de AFP.
Astfel, productivitatea din Germania a crescut cu 22,7% in perioada 1991-2011, in timp ce timpul mediu de munca pe persoana s-a redus cu 9%.
Productivitatea este calculata divizand Produsul Intern Brut, respectiv valoarea adaugata generata de o tara timp de un an, la numarul de persoane active.
Calculata in functie de numarul de ore lucrate, productivitatea celei mai mari economii europene a crescut cu 34,8%, de la reunificarea tarii.
In aceeasi perioada, costul muncii, calculat prin raportatea veniturilor totale la numarul persoanelor active, a urcat cu 47,5%.
Ajustat la cresterea salariilor, a veniturilor si tinand cont de productivitate, costul muncii din Germania a avansat insa cu numai 20,2% in intervalul 1991-2011.
Aceasta crestere scoate in evidenta ca dupa ce a crescut imediat dupa reunificare, costul muncii din Germania a stagnat in intervalul 1998-2011, ceea ce a imbunatatit competitivitatea economiei germane la nivel international.
Germania este una dintre statele europene unde salariile, ajustate la productivitate, au crescut cel mai putin in ultimii ani.
Din acest motiv, Germania a fost deseori criticata pentru ca s-a concentrat doar pe competitivitatea companiilor exportatoare, in timp ce salariile mai mari ar fi stimulat consumul intern si importurile, cu efect benefic si pentru alte tari.
Salariile din Germania sunt stabilite prin negocieri intre partenerii sociali din principalele sectoare de activitate, la nivel national neexistand un salariu minim.
Pe acelasi subiect: