In octombrie 2011, datoria era de 1.916,402 miliarde euro.  Guvernul de tehnocrati al premierului Mario Monti, venit la putere in noiembrie 2011, a pus in practica un plan drastic de austeritate destinat reducerii deficitului bugetar la 2,6% in acest an si 1,8% in 2013, transmite Mediafax.

Italia a beneficiat in ultimele luni de o tendinta de scadere a dobanzilor, in operatiunile de refinantare a datoriilor, dar acestea se mentin totusi la un nivel ridicat in raport cu cele ale altor tari din zona euro, ceea ce arata ca increderea investitorilor nu a fost restabilita in totalitate. 

Pietele asteapta in special rezultatul alegerilor parlamentare care au fost devansate in februarie, in loc de luna aprilie, dupa ce liderul PDL Silvio Berlusconi a retras sprijinul acordat Guvernului in Parlament, obligandu-l pe Monti sa demisioneze. 

In Spania, datoria a atins la sfarsitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, in crestere cu 10,7 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutia fiind atribuita de administratia centrala celor 17 regiuni autonome, a anuntat Banca Spaniei. 

Guvernul de la Madrid anticipeaza ca datoria publica va atinge 85,3% din PIB la sfarsitul acestui an, comparativ cu 69,3% in 2011, fiind cu mult peste limita maxima admisa de legislatia UE, de 60% din PIB.