Palatul Castellana 19, construit in 1903 si utilizat, printre altele, ca sediu al autoritatii de reglementare a pietei de capital din Spania, va fi vandut, si nu inchiriat sau concesionat, a afirmat sursa citata.

Proprietatea a fost evaluata in anul 2010 la 28,7 milioane de euro, inainte ca agentia de reglementare a bursei sa se mute intr-un alt sediu.

Guvernul de la Madrid a anuntat in luna octombrie ca a selectat 100 de proprietati imobiliare care ar putea fi vandute pana la sfarsitul anului 2016.

Majoritatea situate in Madrid, proprietatile ar urma sa fie vandute sau concesionate pe perioade de pana la 30 de ani, a spus sursa citata.

Spania incearca sa valorifice mai bine proprietatile imobiliare ale statului, pentru a evita incheierea unui acord de finantare externa dupa modelul celor semnate de Grecia, Portugalia si Irlanda.

Un alt palat din Madrid, detinut de Ministerul Economiei si Finantelor, urmeaza sa fie concesionat. Imobilul, protejat ca monument istoric, a fost construit in 1920. Proprietatea a fost cumparata de stat in 1928 si a devenit in 1952 sediul bibliotecii Consiliului National de Cercetare din Spania.

Contactat de Bloomberg, un reprezentant al Ministerului Bugetului de la Madrid a declarat ca autoritatile lucreaza inca la proiectul de valorificare a proprietatilor si nu au luat o decizie privind activele care vor fi vandute.

Economia spaniola trece prin cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani, guvernul incercand sa reduca deficitul bugetar si costurile de finantare. Cabinetul condus de premierul Mariano Rajoy a anuntat in luna septembrie cel de-al 5-lea pachet de masuri de austeritate, economiile totale vizate pana la sfarsitul anului 2014 totalizand 150 miliarde euro, sau 15% din PIB.

Deficitul bugetar al Spaniei este proiectat la 6,4% din PIB pentru 2014, fata de o tinta de 2,8% ceruta de Uniunea Europeana. "Consolidarea fiscala nu a progresat aproape deloc in primele opt luni din 2012", a precizat miercuri Comisia Europeana, referitor la situatia Spaniei.

Statul spaniol are peste 40.000 de proprietati imobiliare numai in provincia Madrid, excluzand cladiri detinute de stat, sectii de politie, sedii ale agentiilor de asigurare sociala si fiscale si muzeele care apartin Ministerului Culturii, potrivit unui studiu realizat in anul 2010 de o firma de consultanta imobiliara din capitala Spaniei.

Guvernul ar putea obtine 2,87 miliarde euro daca ar renova si vinde proprietati de 777.000 metri patrati adecvate pentru utilizarea ca spatii de birouri, se spunen raport.