Peste 35% din tinerii italieni nu a locuri de munca, afectati de inchideri de fabrici, falimente si reduceri de cheltuieli in sectorul public. Politicile de austeritate ale guvernului condus de premierul Mario Monti au declansat o reactie puternica de nemultumire, inaintea alegerilor programate pentru inceputul anului urmator.

Guvernatorul Bancii Italiei, Ignazio Visco, a declarat ca reformele structurale ale actualului premier au oprit declinul increderii pietelor financiare in statul italian. Seful bancii centrale a adaugat ca tintele bugetar trebuie respectate, iar reformele implementate.

Reformele vor avea, insa, impact doar pe termen mediu, a avertizat Visco, in timp ce executivul pregateste noi masuri de austeritate pentru a finanta o datorie publica de circa 2.000 de miliarde de euro, sau 126% din PIB, al doilea nivel de indatorare din zona euro dupa Grecia.

"Exista riscul unui cerc vicios de crestere redusa si declin al economiilor, nesiguranta a populatiei si evolutie slaba a economiei", a spsus el.

Italia a intrat din nou in recesiune in a doua jumatate a anului trecut, iar guvernul estimeaza o contractie de 2,4% in acest an si de 0,2% anul urmator. Potrivit ultimelor date, rata somajului a ajuns la 10,8% in septembrie, cel mai ridicat nivel incepand cu 1999. In august, somajul a fost de 10,6%.