Premierul tehnocrat Mario Monti vrea sa demisioneze. Italia, in pragul „unei crize politice cu consecinte grave, inclusiv la nivel european”
Presedintele Consiliului italian de Ministri Mario Monti i-a transmis sambata presedintelui Giorgio Napolitano ca intentioneaza sa isi prezinte demisia dupa aprobarea legii privind stabilitatea bugetara, a anuntat Palatul Quirinal, sediul presedintiei Republicii, intr-un comunicat, relateaza AFP.
Monti "nu considera posibil sa isi continue mandatul si si-a manifestat, ca atare, intentia de a isi prezenta demisia", se arata in comunicat.
Aceasta decizie apare in urma unor abtineri din partea partidului de centru-dreapta Poporul Libertatii (PdL) cu privire la mai multe proiecte de lege si anuntului fondatorului formatiunii, Silvio Berlusconi, potrivit caruia se va prezenta in viitoarele alegeri legislative cu scopul de a redeveni premier pentru a sasea oara.
Seful Guvernului a discutat timp de peste o ora, sambata seara, cu presedintele italian.
Monti "va verifica cat mai rapid posibil" daca forte politice care nu intentioneaza sa isi asume responsabilitatea "unei crize politice cu consecinte mai grave, inclusiv la nivel european", sunt pregatite sa "contribuie la aprobarea legii stabilitatii bugetare intr-un termen scurt", se arata in comunicat.
Fostul premier Silvio Berlusconi, in varsta de 76 de ani, a creat o surpriza sambata anuntand ca intentioneaza sa candideze din partea formatiunilor de centru-dreapta in alegerile legislative din 2013, care ar urma sa aiba loc in martie.
Mario Monti s-a declarat increzator in faptul ca politicienii italieni vor da dovada de "intelepciune" si nu vor distruge progresele Guvernului sau in domeniul redresarii finantelor publice.
"Sunt convins ca indiferent de culoarea Guvernului care va urma, intelepciunea politicienilor din Italia va prevala. Sunt sigur ca nu va exista o tendinta de distrugere a ceea ce am putut face in ceea ce priveste asigurarea unei securitati a finantelor publice", a comentat el, in cadrul unui colocviu privind guvernanta economica, la Cannes, in sud-estul Frantei.
Ramane "enorm de mult de facut in ceea ce priveste cresterea" economica in tara sa, a adaugat premierul italian.
In fata unor oficiali de rang inalt din domeniul financiar, el a prezentat un bilant pozitiv al eforturilor pe care le-a despus la conducerea Guvernului.
"In urma cu un an, Italia se afla intr-o situatie a finantelor publice si a finantelor in general extrem de delicata", a amintit el. "Atunci cand am fost instalat la putere, in urma cu 13 luni, exista un interes european, american si mondial fata de situatia italiana, deoarece ne aflam in situatia de a declansa un potential incendiu care ar fi putut distruge zona euro definitiv", a spus Monti.
"O majoritate stranie a fost alcatuita timp de 13 luni din trei partide care, anterior, nu stateau de vorba", iar "poporul, Guvernul, Parlamentul italiene au stiut sa iasa dintr-o situatie extrem de grava", a adaugat premierul.
"Am efectuat reforme structurale pe care niciunul dintre cele doua partide de centru-dreapta nu le-ar fi putut face in mod separat", a comentat el, evocand o "redresare buegetara care pune Italia pe calea unui bilant echilibrat in termeni structurali in 2013".
"Observam in Europa un val de populism, de nationalism, de respingere a diversitatii, care este exact opusul notiunii de integrare europeana", a avertizat premierul Italiei.
Pe acelasi subiect: