“Incetinirea cresterii economiei mondiale afecteaza exporturile, in timp ce importurile au crescut semnificativ. In lunile urmatoare economia Germaniei isi va continua cresterea, stimulata de consumul intern”, se arata in buletinul lunar al Bundesbank.

Miercuri, Oficiul Federal de Statistica (Destatis) a anuntat ca ritmul de crestere a economiei Germaniei a incetinit la 0,3% in primul trimestru din 2015, de la 0,7% in precedentele trei luni. Economistii se asteptau la un avans de 0,5% in primele trei luni ale anului.

Consumul public si privat, investitiile in echipamente si in sectorul constructiilor au stimulat cresterea celei mai mari economii europene in primul trimestru din 2015, desi importurile au depasit exporturile, a anuntat Destatis.

O intarire a economiei mondiale si deprecierea euro ar trebui sa sprijine exporturile Germaniei in afara zonei euro, se arata in raportul Bundesbank.

Potrivit estimarilor Ministerul Economiei, 'cei mai recenti indicatori arata o continuare a cresterii intr-un ritm moderat'.

Luna trecuta, Guvernul de la Berlin a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2015 si 2016, dar a avertizat ca tara nu-si poate permite o relaxare a politicilor economice. 'Succesul economiei nu se intampla pur si simplu', a afirmat ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, la prezentarea previziunilor de crestere. Astfel, PIB-ul Germaniei ar urma sa inregistreze o crestere de 1,8% in 2015 si 2016, fata de prognoza precedenta, ce indica un avans de 1,5% anul acesta si de 1,6% anul viitor.

De asemenea, Sigmar Gabriel a prognozat ca numarul angajatilor va ajunge anul viitor la nivelul record de 43,1 milioane iar salariile vor creste. 'Cheltuielile gospodariilor vor reprezenta motorul de crestere al economiei Germaniei', a dat asigurari ministrul Economiei.

Si analistii sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana ofera masuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an.