Exporturile de bunuri ale Germaniei au ajuns la 107,5 miliarde de euro in martie, in timp ce valoarea importurilor s-a situat la 84,5 miliarde de euro. Este cel mai ridicat nivel lunar inregistrat vreodata.

Oficiul Federal de Statistica (Destatis) a anuntat, vineri, ca exporturile au urcat cu 1,2% in martie, comparativ cu luna precedenta, mult mai rapid decat avansul de 0,4% estimat de economisti. In februarie, cresterea a fost de 1,4%.

Si importurile au inregistrat o expansiune de 2,4%, dupa un avans de 1,4% in februarie. Excedentul comercial a scazut in martie la 19,3 miliarde de euro, de la 20 de miliarde de euro in februarie.

Productia industriala a scazut, insa, neasteptat in martie cu 0,5%, fata de luna precedenta, in timp ce economistii se asteptau la un avans de 0,4%. Comenzile inregistrate de fabricile din Germania au crescut in martie cu 0,9%, compensand declinul de 0,9% din februarie.

Recent, Institutul de cercetare economica Ifo a anuntat ca increderea companiilor germane in economie a inregistrat o crestere peste asteptari, pana la 108,6 puncte in aprilie, de la 107,9 puncte in martie. Perspectivele pentru economia Germaniei raman foarte bune si deprecierea euro a ajutat la stagnarea inregistrata de unele piete emergente, cum ar fi China, Rusia si Brazilia, a declarat Klaus Wohlrabe, economist al Ifo.

Analistii sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana ofera masuri suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an.