Unde se duc taxele si impozitele pe care le platesti la stat? Un angajat cu un salariu mediu plateste anual statului cat jumatate dintr-o Dacia Logan
Un angajat cu un salariu mediu net lunar pe economie de 1.400 de lei plateste statului, anual, contributii si taxe de 15.000 de lei, adica atat cat o jumatate de Dacia Logan. Cum? Pentru a da angajatului 1.400 lei, lunar, angajatorul plateste statului inca 1.000 de lei lunar - contributii sociale si taxe. Deci, cheltuiala sa totala lunara pentru a plati un salariu de 1.400 lei net lunar este de 2.400 de lei, scrie Ziarul Financiar.
La acest salariu, vireaza statului anual 12.000 de lei. Cand, cu cei 1.400 de lei angajatul iese la cumparaturi, el mai lasa statului, ca TVA, inca aproape un sfert din bani, adica 3.000 de lei anual.
Daca are masina, pentru fiecare litru achizitionat plateste acciza de 2 lei. Daca este si fumator, da statului 32 de bani pentru fiecare tigara, ca acciza. Si inca nu si-a platit impozitul la casa si locul de parcare.
Iata cum ajunge statul sa-si faca socotelile ca va incasa din taxe si impozite, in 2012, 195 miliarde de lei. La toate acestea se mai adauga si impozitul pe profit si alte venituri ale statului.
Cativa oameni au painea si cutitul la impartirea acestui munte de bani. Dar, intr-o vreme in care fiscalitatea, mai ales pe munca, este apasatoare, din bugetul statului sunt cheltuite sume uriase fara sa existe o justificare clara si un obiectiv limpede al cheltuielii. Pentru ca nu a existat pana acum nimeni care sa-i traga la raspundere pe responsabilii cu gestionarea bugetului pentru modul in care sunt cheltuiti banii.
Problema bugetului este una esentiala, practic, cu el se deschid si se inchid politicile publice. O cheltuire corecta a banilor publici ar trebui sa plece de la o mai mare transparenta, arata analistul economic Laurian Lungu. In ce ar consta ea?
"Ar trebui sa se intample ca in companii. Cineva sa raspunda pentru modul in care sunt cheltuiti banii. Dar pentru ca aceasta sa se intample este nevoie de o transparentizate. De standarde de cost clare care sa indice daca se puteau face economii intr-un loc sau altul", arata analistul.
Pe acelasi subiect: