Potrivit datelor furnizate de Guvernul american, un tanc petrolier încărcat cu ţiţei din Texas a plecat din Houston şi a ajuns în Golful Persic luna trecută.

Nava a fost încărcată cu condensat american, un tip de petrol foarte uşor, care a fost preferat în raport cu petrolul din regiunea Golfului datorită calităţii sale superioare, mai adecvată pentru facilităţile de procesare din Emiratele Arabe Unite.

"În calitate de stat membru al OPEC şi, totodată, un mare producător de ţiţei, mi-aş imagina că ar fi autosuficient când vine vorba de aprovizionarea cu petrol", a apreciat preşedintele companiei Lipow Oil Associates LLC, Andy Lipow.

Potrivit acestuia, este puţin probabil ca achiziţiile de petrol din SUA să continue, având în vedere oferta internă de petrol a Emiratelor Arabe Unite.

Eliminarea interdicţiei privind exporturile de petrol ale SUA în 2015, cumulată cu o creştere explozivă a producţiei de petrol de şist, a schimbat fluxurile tranzacţiilor cu petrol la nivel global. Livrările din porturile americane au crescut de la aproximativ 100.000 de barili pe zi în 2013 la 1,53 milioane barili pe zi în luna noiembrie 2017, ţiţeiul american ajungând până în China şi Marea Britanie.

Datele oficiale publicate marţi de Census Bureau arată că, în luna decembrie 2017, SUA au exportat aproximativ 700.000 de barili de petrol de tip light către Emiratele Arabe Unite. Aceasta este prima livrare de petrol american care ajunge în EAU, al patrulea mare producător de petrol din OPEC.

Deşi exportă peste două milioane de barili de ţiţei pe zi, Emiratele Arabe Unite importă în mod normal condensat extra-light care să fie procesat la facilităţile locale. Până anul trecut, EAU se bazau pe Qatar pentru aprovizionarea cu condensat însă, între timp, relaţiile dintre cele două state din Golf s-au înrăutăţit, astfel că în luna iunie 2017 EAU a decis să interzică accesul navelor petroliere din Qatar.