Criza stinge liminile in Paradis. Stralucirea Las Vegasului, inlocuita de cozi ale saraciei
Primii 150 de oameni care s-au strans in fata bisericii din nord-estul Las Vegasului pentru a astepta camionul cu legume, fructe si conserve au venit cand afara era inca intuneric. Multimea, in majoritate afro-americani in varsta sau femei cu copii in brate, s-a adapostit la umbra, cand temperaturile s-au apropiat de 35 de grade Celsius. Altii stau la rand, in soare, cu umbrelute sau sepci de basebal pe cap.
Aceasta este doar o imagine, surprinsa de jurnalistii de la Financial Times intr-un reportaj, a feericului Las Vegas, care acum si-a pierdut din stralucire si in care astfel de situatii sunt tot mai des intalnite.
La Washington discutiile despre crearea de noi locuri de munca sunt din ce in ce mai aprinse, iar presedintele Obama promite un plan inainte de sesiunea Congresului din 7 septembrie.
In Las Vegas, insa, oras turistic si paradis al pariurilor si al jocurilor de noroc in trecut, un numar tot mai mare de oameni sunt ingrijorati de ce vor pune pe masa a doua zi.
Nevada conduce in topul somajului din SUA, peste 12% din populatia activa fiind somera, iar prabusirea pietei imobiliare a impins si mai multi oameni in saracie. Statul are cei mai multi copii cu parinti someri si cele mai multe familii cu case ipotecate. Aproximativ 13% din copiii din Nevada au fost evacuati din case, impreuna cu familiile lor.
Majoritatea celor care s-au strans in fata bisericii nu mai au un loc de munca de mai bine de doi ani. Deanna Hudson si-a pierdut jobul in 2009. Pana atunci a lucrat ca manager de resurse umane la un cazinou. De atunci isi cauta loc de munca in continuu, fara succes insa.
“Toata lumea incearca sa-si gaseasca un loc de munca, firmele au un job pentru care aplica 20-30 de oameni, deci este greu. Am venit aici pentru mancare”, explica Deanna.
Inainte de 2008, Las Vegasul era orasul cu cea mai rapida dezvoltare din SUA. Oameni din toata lumea veneau aici datorita taxelor mici, a pietei imobiliare care explodase si a abundentei de locuri de munca vacante in hoteluri, restaurante si cazinouri.
“Las Vegasul, care evea cea mai mica rata a somajului din tara, a ajuns acum sa fie foarte aproape de cea mai ridicata rata a somajului. Suntem pe primul loc de ipoteci, la falimente bancare si la somaj, iar peste 300.000 de oameni se intreaba de unde isi vor putea procura hrana pentru urmatoarea masa”, spune Brian Burton, presedintele Three Square, o organizatie non-profit, care ofera pe gratis hrana celor saraci.
“Vegasul a devenit un ‘ground zero’ al economiei in acest moment”, a concluzionat Burton.
Pe acelasi subiect: