De exemplu, o agentie imobiliara nu reuseste sa vanda acum o casa cu  51.000 de dolari, desi tot ea a vandut-o cu zece ani in urma cu 61.000.

"In 21 de ani de cand lucrez, n-am vazut o piata mai proasta", a declarat Peggy North, agent imobiliar.

Si totusi, daca dobanzile la credite n-au mai fost asa de mici de 50 de ani, iar preturile caselor au coborat la nivelul din 2003, de ce nu cumpara oamenii locuinte?

"Exista intre 750.000 si 1.000.000 de oameni care si-ar dori o casa, dar din cauza criteriilor tot mai stricte de acordare a unor imprumuturi li se refuza creditul ipotecar", a explicat Lawrence  Yun, Asociatia Nationala de Investiti Imobiliare.

In plus, atunci cand s-ar califica pentru un credit, intervine teama: oamenii pun raul inainte.

"Pur si simplu nu vor sa-si asume angajamentele unui credit ipotecar, de teama sa nu constate ulterior ca nu pot face fata acestor obligatii", a declarat Karen Dynan, Institutul de Studii Economice Brookings.

Exista totusi si norocosi care profita de conditiile avantajoase. Un tanar tocmai si-a cumparat casa visurilor cu 284.000 de dolari, desi initial proprietarul ceruse 346.000. Si el recunoaste totusi ca aprobarea creditului a fost complicata.

Situatia nu e deloc mai buna dincoace de Ocean, de exemplu in Regatul Britanic, chiar daca aici datele difera. Cu toate ca vanzarile au scazut drastic, preturile la case continua sa creasca. Expertii anticipeaza ca in urmatorii ani numarul proprietarilor din Marea Britanie va scadea cu 10% de la 73% cat este acum.

"E o situatie foarte frustranta. Cheltuiesti foarte multi bani ca sa te ocupi de o casa care nu-ti apartine. Si nici nu poti economisi ca sa ajungi sa-ti cumperi casa ta", spune un tanar.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, in urmatorii cinci ani pretul caselor va creste cu peste 20%, urmand ca o locuinta sa coste in medie 260.000 de lire sterline. De asemenea, pana in 2016, chiria medie va sari de la 486 de lire, cat e in prezent, la 582 de lire.