Avertismentul dat de experti intervine in timp ce Reteaua europeana a programului pentru apatrizi (ENS) a lansat o campanie pentru a opri cresterea de copii apatrizi in Europa, unde aproximativ 600.000 de persoane nu au cetatenie.    

Copiilor apatrizi le sunt refuzate drepturile fundamentale de care se bucura cei mai multi oameni, fiind vulnerabili la exploatare. Ei traiesc de multe ori in saracie, fara acces la educatie si servicii medicale.    

Un raport ENS, care analizeaza legislatia nationala in 47 de tari europene, afirma ca legile gresite si procedurile de inregistrare a nasterii fac ca mii de copii sa creasca apatrizi pe continent.

"Copii inca se nasc apatrizi in Europa din mai multe motive, dar criza actuala a migratiei subliniaza urgenta pentru tarile europene de a-si reforma legislatia nationala si procedurile de inregistrare a nasterii pentru a se asigura ca niciun copil nu va ramane apatrid", declara coautoarea raportului Laura van Waas.    

Peste 470.000 de refugiati si migranti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia au ajuns in Europa in 2015. In jur de jumatate se crede ca sunt refugiati din razboiul sirian.    

Van Waas spune ca documentele de identificare ale multor familii s-au pierdut sau au fost distruse in timpul razboiului, exacerband provocarile in inregistrarea nasterilor de copii nascuti in exil, in special in tarile vecine Siriei.     Problemele sunt agravate in cazuri in care tatal este absent sau a fost ucis pentru ca legile discriminatorii siriene nu dau dreptul mamelor sa-si treaca cetatenia copiilor lor.    

Se estimeaza ca aproximativ 60.000 de copii s-au nascut deja in exil in Turcia, care a primit aproximativ 2 milioane de refugiati sirieni.       

Raportul arata ca desi toate tarile europene au semnat unul sau mai multe tratate internationale ce stabilesc dreptul oricarui copil la o cetatenie, doar jumatate au incorporat pe deplin aceste obligatii in legislatia interna.  

Campania pentru a nu mai exista copii apatrizi se incadreaza intr-o initiativa majora a ONU lansata anul trecut si care urmareste eradicarea situatiei apatrizilor intr-un deceniu.    

La nivel mondial, Natiunile Unite estimeaza ca 10 milioane de oameni nu au cetatenie si un copil se naste apatrid la fiecare 10 minute.    

Cele mai mari populatii apatride in Europa provin din destramarea Uniunii Sovietice. Copii continua sa se nasca din parinti apatrizi care nu au reusit sa dobandeasca o cetatenie dupa dezintegrarea blocului la inceputul anilor 1990. De exemplu, exista in jur de 7.800 de copii apatrizi in Letonia.    

Dezintegrarea fostei Iugoslavii a creat probleme similare, in special pentru membrii comunitatii rome.

Germania are peste 9.000 de copii si adolescenti de "nationalitate necunoscuta".    

Raportul subliniaza, de asemenea, in legatura cu apatrizii, noile riscuri reprezentate de adoptiile transfrontaliere si mamele-surogat, adauga Reuters.