• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Planul lui Juncker de a repartiza cote de refugiati in statele UE divizeaza blocul comunitar

Planul lui Juncker de a repartiza „cote” de refugiati in statele UE divizeaza blocul comunitar

In urma valului de imigranti ilegali care continua sa debarce in numar mare in porturile din Italia, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, va propune miercuri un plan de actiune a carui idee de baza este repartizarea acestor refugiati pe „cote” intre statele Uniunii Europene, initiativa ce divizeaza blocul comunitar, relateaza agentiile AFP si Reuters, potrivit Agerpres.

Astfel, in timp ce Italia, Germania, Austria si Franta agreeaza aceasta initiativa ce invoca 'solidaritatea' europeana, Marea Britanie si Ungaria se declara impotriva ei.
 
'Cred ca este normal sa existe o repartizare a solicitantilor de azil intre diferitele tari ale Uniunii Europene si este normal ca Europa sa aiba o politica in materie de azil', a spus luni ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, la postul de radio RTL.
 
In schimb, premierul ungar Viktor Orban a calificat vineri aceasta initiativa drept 'incorecta si indecenta'. 'Este o idee nebuneasca sa lasi refugiatii sa-ti intre in tara, in loc sa-ti aperi granitele, iar apoi sa spui o sa-i redistribui catre voi', a punctat seful executivului maghiar.
 
Intre timp, autoritatile de la Roma si mass-media italiana considera ca repartizarea obligatorie a refugiatilor intre statele membre ale UE este deja obtinuta. Totusi, conform unei surse consultate de AFP, caracterul obligatoriu al acestei prevederi nu este inca definitivat, intrucat unii comisari insista ca repartizarea refugiatilor intre statele europene sa se faca pe baza voluntara.
 
In ceea ce priveste stabilirea 'cotelor' de refugiati pentru fiecare tara in parte, conform proiectului respectivului plan aceasta ar urma sa se calculeze tinand cont de PIB-ul fiecarei tari, de populatia ei, de rata somajului si numarul de refugiati deja gazduiti.
 
Potrivit Eurostat, numarul total al solicitantilor de azil in tarile Uniunii Europene a ajuns anul trecut la circa 626.000. Numai in Italia au debarcat in ultimele luni peste 90.000 de imigranti clandestini proveniti din tarile Africii si Orientului Mijlociu. Acestia profita de lipsa unei autoritati statale in Libia si, cu ajutorul traficantilor care le pun la dispozitie diverse ambarcatiuni, pleaca de aici catre Europa traversand Marea Mediterana.

11 mai 2015 17:22
Modifică setările cookies