Rusia poate taia Germaniei gazele din cauza pierderilor oligarhilor in Cipru. Cati bani tin acestia in bancile din insula
Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei, pentru a razbuna pierderile de miliarde de dolari pe care oligarhii rusi le-ar inregistra prin taxarea depozitelor din bancile cipriote, a declarat profesorul de economie de la Universitatea de Vest din Sydney, Steve Keen.
Germania a fost unul dintre statele europene reticente la acordarea unui ajutor financiar Ciprului, intrucat insula este perceputa ca un paradis fiscal folosit pentru spalarea banilor si evitarea taxelor, mai ales de companii din Rusia.
Mai mult, taxarea depozitelor din bancile cipriote a fost descrisa ca o actiune acoperita a Germaniei si a statelor din zona euro impotriva spalarii de bani in Cipru de catre organizatii rusesti. Statele din zona euro au aprobat sambata un pachet de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, insa guvernul cipriot trebuie sa stranga, de asemenea, fonduri de 5,8 miliarde de euro din taxarea bancilor locale.
"Daca incerci sa-i iei la tinta pe rusi, iar presedintele Vladmir Putin trebuie sa-si apere imaginea de om puternic in Rusia, de ce nu ar decide sa opreasca livrarile de gaze naturale catre Germania pana la remedierea lucrurilor? Daca vrei sa ataci spalarea de bani, atunci ar trebui sa o faci direct, fara sa iei ostatici taranii ciprioti si companiile mici in lupta impotriva oligarhilor rusi", a declarat Keen, pentru CNBC.
O astfel de masura din partea Rusiei nu ar fi lipsita de precedent, a afirmat profesorul universitar.
"Rusia a mai fost dispusa sa joace aceasta carte", a spus el, cu aluzie la reducerea livrarilor de gaze naturale catre Europa in 2009, in contextul unei dispute cu Ucraina.
Liderii rusi au condamnat deja taxa. Putin a calificat luni masura ca fiind "incorecta, neprofesionista si periculoasa". Premierul Dimitri Medvedev a afirmat ca decizia "este asemanatoare confiscarii banilor unor straini".
Intrucat multe state din Europa depind de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, amenintarea sau chiar reducerea livrarilor asigura Kremlinului o carte puternica de jucat in cazul in care vrea sa marcheze o victorie politica interna impotirva Germaniei.
"Este o situatie politica exploziva. Este un rubicon care nu ar fi trebuit trecut niciodata. Acest acord de imprumut pentru Cipru este plin de amprentele politice ale Germaniei. Daca tinta Germaniei era ca cei cu depozite mari, rusii, sa suporte costurile, atunci nu a avut efectul scontat", a declarat, pentru CNBC, Nick Spiro, seful firmei de cercetare Spiro Sovereign Strategy.
Taxarea depozitelor banacare este echivalenta cu "zburatul creierilor capitalismului", iar aplicarea masurii ar distruge euro si ideea unui sistem monetar comun, a afirmat profesorul universitar din Australia.
"Este de neinteles cum birocratii si politicienii germani pot gandi ca este o modalitate inteleapta pentru o distributie corecta a costurilor. Daca distrugi increderea deponentilor, pur si simplu distrugi combustibilul capitalismului. Este o decizie absurda, care trebuie blocata cumva", a spus el.
Potrivit estimarilor din presa internationala, oligarhi si companii din Rusia ar avea in bancile din Cipru pana la 35 de miliarde de euro, iar o taxa de 10-15% pentru depozitele mari, de peste 100.000 de euro, ar genera pierderi de miliarde de euro pentru persoane influente, apropiate Kremlinului.