Sursa a precizat ca luni este o zi de sarbatoare publica, astfel ca bancile vor fi redeschise marti dimineata.

Bancile din Cipru sunt inchise de la anuntul privind planul de salvare a tarii convenit sambata in Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro.

Planul a fost respins marti de Parlamentul din Cipru, din cauza unei taxe de pana la 9,9% pentru depozitele bancare. Ministrul luxemburghez de Finante, Luc Frieden, i-a chemat pe ministrii de profil din zona euro sa se reuneasca rapid pentru un nou plan pentru Cipru, in urma respingerii taxei pe depozite.

Partidele politice din Cipru si banca centrala urmeaza sa discute Planul B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare. Acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale, dar si un eventual sprijin din partea Bisericii.

Taxa pe depozite a fost ceruta de statele zonei euro pentru sprijinirea Ciprului cu imprumuturi externe de 10 miliarde de euro.  Guvernul de la Nicosia ar fi trebuit sa obtina din taxarea banilor din conturile bancare 5,8 miliarde de euro, intrucat imprumuturile externe acopera doar o parte a necesarului financiar al statului, iar tarile euro au refuzat sa acorde imprumuturi mai mari, pentru a nu ridica indatorarea tarii la un nivel considerat nesustenabil. 

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a intalnit miercuri cu liderii partidelor pentru a analiza pasii urmatori dupa decizia Parlamentului, potivit cotidianului elen Kathimerini. Fortele politice vor forma echipe de experti care sa discute Planul B cu banca centrala. 

Printre optiunile discutate se numara utilizarea unor rezerve de circa 5 miliarde de euro detinute de fondurile de asigurari sociale ale Ciprului, precum si o oferta catre deponenti pentru acceptarea voluntara a unui schimb cu obligatiuni legate de veniturile pe care statul ar urma sa le obtina din exploatarea resurselor de gaze naturale.  Biserica Ortodoxa din Cipru a anuntat, de asemenea, ca este dispusa sa-si puna activele, inclusiv terenuri, la dispozitia statului. 

"Intreaga avere a Bisericii este la dispozitia tarii (...) astfel incat sa putem sta pe propriile picioare si nu sprijiniti de straini", a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, dupa ce s-a intalnit miercuri dimineata cu presedintele tarii. Biserica este un actionar important al celei de-a treia mari banci a tarii, Hellenic Bank. 

Ministrul de Finante cipriot, Michalis Sarris, se afla la Moscova pentru a discuta surse alternative de finantare. O runda initiala de discutii nu a condus la rezultatul sperat miercuri, insa Sarris a afirmat ca va ramane in Rusia astfel incat discutiile sa poata continua. Presedintele Ciprului a discutat cu omologul sau rus, Vladimir Putin, marti seara, dupa votul din Parlament.