PIB-ul ar urma să crească cu 2,4% anul viitor (faţă de un avans de 2,5% previzionat în septembrie, înainte de declanşarea turbulenţelor) şi cu 2,1% în 2019 (comparativ cu o expansiune de 2,2 estimată anterior), a anunţat vineri Banca Centrală a Spaniei, scrie Agerpres.

Pentru acest an, instituţia se aşteaptă la un avans de 3,1% în linie cu estimările analiştilor. Economia spaniolă a înregistrat un ritm anual de creştere de 3,2% în 2015 şi 2016 iar o expansiune de 3% în acest an ar fi superioară celei înregistrată de alte state mari din zona euro.

Cele mai recente prognoze ale Băncii Spaniei vin cu câteva zile înaintea viitoarele alegeri regionale din Catalonia, prevăzute să aibă loc pe 21 decembrie.

Înrăutăţirea estimărilor de creştere a economiei în 2018 şi în 2019 reflectă incertitudinile legate de Catalonia şi recenta majorare a preţului ţiţeiului, a precizat Banca Centrală a Spaniei.

În condiţiile în care mii de companii şi-au mutat sediile centrale în alte regiuni spaniole, iar numărul celor care vizitează Catalonia este în scădere, Guvernul premierului Mariano Rajoy speră că alegerile vor ajuta la restabilirea încrederii şi a stabilităţii în zonă.

Rata şomajului ar urma să scadă, până la aproximativ 11% la sfârşitul lui 2020, a estimat Banca Centrală a Spaniei. Obiectivul Executivului este ca până în 2020 numărul angajaţilor să ajungă la nivelul de dinaintea crizei - aproximativ 20 de milioane.

Catalonia, reprezintă a cincea parte din economia Spaniei, iar veniturile din taxe colectate în regiune sunt cruciale pentru bugetul naţional