”Consiliul de Miniştri a convenit în această dimineaţă să trimită o solicitare oficială Guvernului Generalitat (Executivul catalan) pentru ca să confirme dacă a declarat independenţa Cataloniei”, a declarat Rajoy într-o scurtă alocuţiune televizată.

El a precizat că această cere a fost formulată în baza articolului 155 al Costituţiei, care prevede procedura ce permite suspendarea autonomiei unei regiuni.

Madridul studiază ”toate opţiunile” pentru a răspunde crizei catalane

O sursă guvernamentală a declarat, miercuri, că Guvernul spaniol studiază ”toate opţiunile” pentru a răspunde situaţiei din Catalonia. ”Guvernul s-a reunit. Iar el studiază toate opţiunile”, a declarat această sursă.

Cabinetul spaniol s-a reunit miercuri după ce bogata regiune din nord-estul ţării a hotărât să continue pe linia declarării independenţei, agravând şi mai mult cea mai gravă criză cu care se confruntă ţara în ultimele decenii, scrie The Associated Press.

Premierul spaniol Mariano Rajoy, care urmează să susţină miercuri un discurs în Parlament, prezidează această reuniune cu uşile închise la sediul Guvernului, Palatul Moncloa, la marginea Madridului.

Puigdemont a declarat marţi seara că va continua demersurile în vederea secesiunii, dar că le suspendă câteva săptămâni cu scopul de a facilita negocieri.

Însă Guvernul de la Madrid a dat puţine indicii cu privire la faptul că ar fi dispus la negocieri.

În acest discurs pe care l-a susţinut în Parlamentul regional, Puigdemont a declarat că viztoria zdrobitoare în referendumul de la 1 octombrie i-a dat Guvernului său regional de la barcelona mandatul să pună în aplicare vechiul vis al despărţirii de Spania.

Însă el a propus ca Parlamentul regional să suspende efectele declaraţiei de independenţă pentru a începe un dialog şi a contribui la detensionarea situaţiei.

Guvernul de la Madrid refuză negocierile

Guvernul de la Madrid i-a răspuns că nu acceptă declaraţia şi că nu consideră referendumul sau rezultatul lui valide.

Vicepreşedinta Guvernului spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunţat marţi organizarea acestei reuniuni, după ce apreciat că preşedintele regional catalan Carles Puidgemont ”nu ştie unde se află, încotro se îndreaptă şi nici cu cine”.

Ea a subliniat că Puigdemont a aruncat Catalonia ”în cel mai mare nivel de incertitudine”.

Una dintre opţiunile Guvernului spaniol ar putea să fie să aplice articolul 155 al Constituţiei, care îi permite să preia parţial sau total controlul oricăreia dintre cele 17 regiuni ale regatului, în cazul în care acestea nu-şi respectă obligaţiile legale. Acest lucru ar începe cu o reuniune a Cabinetului şi îndemnul Guvernului regional să revină în legalitate. După aceea, Senatul ar putea să fie convocat pentru a aproba hotărârea.

Aproximativ 2,3 milioane de catalani - reprezentând 43% din catalanii cu drept de vot - s-au pronunţat în referendum. Autorităţile regionale au anunţat că 90% dintre aceşti alegători care s-au prezentat la urne s-au pronunţat în favoarea independenţei şi au declarat rezultatul valid. Cei care s-au opus referendumului au anunţat un boicot.

Guvernul lui Rajoy a refuzat în mai multe rânduri să autorizeze Catalonia să organizeze un referendum de autodeterminare, pe motiv că este anticonstituţional, argumentând că în el s-ar pronunţa doar de o parte a celor 46 de milioane de spanioli.

Tabăra separatistă a înregistrat o ascensiune în ultimii ani, alimentată de criza economică şi respingerea de către Madrid a unor încercări de sporire a autonomiei.

Acest blocaj a aruncat Spania în cea mai gravă criză cu care se confruntă în ultimele decenii, după restaurarea democraţiei şi înlăturarea dictaturii generalului Francisco Franco.