In perioada iulie - septembrie 2015, PIB-ul celei de-a doua economii a lumii a inregistrat o expansiune de 6,9%, fata de 7% in primele doua trimestre ale anului si 7,3% in 2014. Este cel mai lent ritm de crestere din primul trimestru din 2009, dar mai ridicat decat avansul previzionat de analisti, transmite Agerpres.

FMI estimeaza o crestere de 6,8% in 2015, in timp ce autoritatile de la Beijing se asteapta la un avans de aproximativ 7%, cel mai slab ritm de crestere din ultimii 25 de ani.  

Guvernul de la Beijing a anuntat planuri de majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructura, pentru a compensa incetinirea sectorului industrial si al pietei imobiliare.

De asemenea, economistii se asteapta ca Banca Centrala a Chinei sa reduca rata dobanzii pana la sfarsitul anului, pentru a stimula economia.  

Pietele bursiere mondiale urmaresc cu atentie orice semn de incetinire economica a Chinei, responsabila pentru 13% din PIB-ul mondial.

In dorinta de a calma situatia de pe bursa si a arata ca este hotarata sa sustina activitatea economiei, Banca Centrala a Chinei a anuntat recent o noua reducere a dobanzii de baza, cea de a cincea a costului creditului dupa noiembrie 2014. In plus, institutia a redus si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru banci, cu intentia de a le stimula sa acorde mai multe credite si a reduce costul imprumuturilor pentru companii, persoane fizice si autoritati locale.  

Opinia generala a analistilor este ca noile masuri de relaxare a politicii monetare, desi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declansa o relansare durabila a activitatii economice, a investitiilor si a consumului, in lipsa unor masuri suplimentare din partea guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetara si reducerile fiscale.