"Capitalul nu are frontiere, dar oamenii de afaceri au o patrie", i-a reprosat miliardarului oficiosul Partidului Comunist al Chinei, Cotidianul Poporului, intr-o voalata punere in discutie a patriotismului sau.     

Supranumit "Superman", pentru simtul acut al afacerilor, magnatul din Hong Kong (87 de ani) s-a debarasat in ultimele luni de importante investitii in sectorul imobiliar din China, tara care inregistreaza cea mai scazuta crestere din ultimii 24 de ani, dupa ce a investit masiv in acesta in anii 1990.  

Vanzarile, combinate cu cele ale activelor din Hong Kong, au alimentat ideea ca cel mai bogat om din Asia pierde increderea in economia regionala.     

Li Ka-shing detine o avere estimata la 29,1 miliarde euro. S-a lansat in afaceri ca producator de flori de plastic si a devenit cunoscut in Franta dupa ce a cumparat, in 2005, distribuitorul de parfumuri Marionnaud, arata Bloomberg.

Deschiderea de catre China a vastei sale piete, precum si politicile sale preferentiale au constituit "piatra de temelie" a succesului lui Li, dar pe care acesta o lasa acum in voia sortii, subliniaza publicatia chineza.

"El a profitat de prosperitate, atunci cand totul mergea bine pentru noi, dar nu vrea sa infrunte obstacolele cu noi atunci cand avem probleme. Aceasta este intr-adevar inacceptabil in plan afectiv", a scris duminica ziarul pe contul sau de pe WeChat, o platforma mai putin oficiala decat versiunea tiparita.   

Retragerea lui Li Ka-shing ar putea avea un "efect negativ" asupra increderii in China, estimeaza autorii articolului, care incearca totodata sa minimalizeze ingrijorarile.

"Economia chineza reprezinta peste 12% din totalul mondial. Poate oare retragerea unui singur om de afaceri sa o afecteze in mod fundamental?", se intreaba Cotidianul Poporului, transmite Agerpres.