A doua mare banca elvetiana va cere clientilor din tarile respective sa isi inchida conturile, daca nivelul fondurilor este de sub 1 milion de franci elvetieni (800.000 de euro) si pentru ca Credit Suisse nu vrea sa mai faca afaceri in unele din aceste state, a relatat publicatia elvetiana Tages-Anzeiger, transmite Mediafax.

Initiativa afecteaza in special tarile africane, precum Congo si Angola. Sunt vizate totodata Turkmenistan, Uzbekistan si Belarus. 

"In alte tari, Credit Suisse vrea sa se concentreze pe clientii bogati si super-bogati, cum ar fi cei din Danemarca si Israel, iar cei cu conturi sub 1 milion de franci vor fi nevoiti sa le inchida", potrivit cotidianului

In Israel, faptul ca multi cetateni detin dubla nationalitate, israeliana si americana, a jucat un rol in aceasta masura, intrucat acestia trebuie sa plateasca impozite in SUA. 

"O parte din strategia noastra este sa ne reorientam pe anumite segmente si regiuni si sa ne retragem din tarile prea mici', a declarat un purtator de cuvant al bancii. 

Credit Suisse se asteapta sa se retraga total de pe anumite piete si partial de pe altele. Acest lucru va permite economisirea a 150 de milioane de franci pana la sfarsitul anului. 

In ultimii ani, presiunile asupra bancii s-au amplificat considerabil, pentru asigurarea legitimitatii fondurilor clientilor, ceea ce a dus la complicarea procedurilor.