Credit Suisse anunta ca va rupe relatiile cu clientii germani care aduc bani nedeclarati in Elvetia
Banca elvetiana Credit Suisse si-a informat clientii germani ca va intrerupe colaborarea cu ei daca nu vor prezenta dovezi ca sumele pe care le detin in conturi au fost declarate la fisc, potrivit Wall Street Journal.
Bancile elvetiene incearca sa imbunatateasca relatiile cu guvernele straine, pe fondul disputelor din ultimii ani privind secretul bancar.
Noua politica a Credit Suisse vizeaza toate conturile detinute de clientii germani, care trebuie sa ateste, cu documente bancare sau certificate fiscale, ca fondurile detinute au fost taxate conform legii, potrivit purtatorului de cuvant al bancii, Marc Dosch. El a adaugat ca banca va inceta colaborarea cu detinatorii de conturi care nu se vor alinia noii politici. "Recomandam clientilor germani sa-si analizeze situatia si sa faca curatenie, daca este nevoie. Daca nu se va intampla, vom pune capat relatiei cu acesti clienti", a afirmat Dosch.
Si banca elvetiana UBS a cerut clientilor germani sa isi "regularizeze pozitiile", a afirmat duminica un reprezentant al institutiei de credit.
Ziarul Tages Anzeiger scrie ca si clientii germani ai bancii Julius Baer au fost contactati pentru a prezenta dovezi ca banii detinuti in Elvetia au fost declarati catre autoritatile fiscale.
Bancile elvetiene au fost prin traditie o importanta destinatie offshore pentru persoanele care au dorit sa-si fereasca veniturile de atentia fiscului, datorita legii secretului bancar respectata cu sfintenie in Elvetia. Guvernele din Statele Unite, Marea Britanie si Europa de Vest au desfasurat in ultimii ani campanii pentru identificarea cetatenilor care au venituri ascunse in Elvetia si taxarea acestor averi.
Guvernul elvetian a fost nevoit in cele din urma sa cedeze, incheind tratate cu mai multe state, precum SUA si Germania, prin care se angajeaza ca bancile sa nu mai ajute cetatenii acestor tari sa evite plata taxelor. Parlamentul german a blocat anul trecut tratatul cu Elvetia.
Evaziunea fiscala si evitarea platii taxelor prin exploatarea neajunsurilor legislatiei in domeniu a devenit o problema tot mai intens politizata la nivel mondial.
Saptamana trecuta, fostul ministru francez al Bugetului Jerome Cahuzac a devenit subiectul unei investigatii de spalare de bani si evaziune fiscala, in urma unor acuzatii ca a ascuns fonduri in Elvetia si Singapore. Procurorii francezi au cerut ajutorul autoritatilor elvetiene in aceasta investigatie.
Biroul procurorului general din Geneva a anuntat ca va pune la dispozitia autoritatilor franceze documente legate de relatiile lui Cahuzac cu bancile elvetiene. Procurorul general a precizat ca fostul ministru detine un cont bancar in Elvetia din 1992, fara a face alte precizari.
Tot saptamana trecuta, The International Consortium of Investigative Journalists (ICJC) a inceput sa publice materiale rezultate in urma unei investigatii globale in sistemul financiar offshore, dezvaluind afaceri secrete din paradisurile fiscale a numeroase persoane bogate din intreaga lume, conectate politic, din mediul de afaceri sau avand legaturi cu crima organizata.
Pe acelasi subiect: