Cele mai corupte tari din lume. Cine se afla la polul opus si unde e Romania in clasamentul Transparency International 2014
Coruptia a crescut in China, Turcia si alte tari cu o crestere economica puternica, avertizeaza Transparency International, reclamand efortul marilor piete financiare impotriva spalarii banilor, in raportul anual publicat miercuri, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Intr-un clasament publicat la Berlin, TI anunta ca Sudanul, Coreea de Nord si Somalia sunt tarile percepute ca cele mai corupte din lume, in timp ce Danemarca, Noua Zeelanda si Finlanda sunt la polul opus.
Romania se claseaza pe locul 69, cu un scor de 43 de puncte (ca anul trecut), la egalitate cu Brazilia, Bulgaria, Grecia, Italia, Senegal si Swaziland. Republica Moldova se afla pe locul 103, cu 35 de puncte (ca anul trecut), alaturi de Bolivia, Mexic si Niger.
Raportul Transparency International claseaza 175 de tari pe o scara de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele mai putin afectate de acest flagel. Organizatia subliniaza ca masurarea coruptiei este imposibila, avand in vedere ca este ilegala si disimulata. Pentru a-i stabili indicele, Transparency International aduna opinii ale unor experti din cadrul unor organizatii ca Banca Mondiala, Banca Africana pentru Dezvoltare sau Fundatia germana Bertelsmann.
In acest an, Transparency International pune accentul pe dificultatile cu care confrunta anumite tari emergente in lupta impotriva coruptiei.
China, de exemplu, a 100-a din cele 178 de tari evaluate, coboara patru puncte (la 36 de puncte) si 20 de locuri fata de 2013, in timp ce Turcia, a 64-a in clasament, pierde cinci puncte (la 45 de puncte) si 11 locuri.
Referitor la China, TI releva ca, daca "mai multi politisti de rang inalt si anumiti oficiali publici de rang inferior au fost arestati pentru coruptie, (...) modul in care oamenii sunt supusi unor proceduri este necesar sa fie mai transparent". "China (...) este necesar sa ofere un acces mai bun la informatie si sa creeze masuri de protectie mai importante pentru denuntatori, ceea ce nu a facut, pana in prezent, in legislatia sa", se arata in raport.
In ceea ce priveste Turcia, TI subliniaza ca "perceptia generala a coruptiei" in tara a "crescut in mod considerabil", si anume din cauza "unei serii de investigatii si inculpari pentru coruptie vizand persoane apropiate Guvernului". "Cultura impunitatii". Faptul ca "jurnalisti critici fata de regim" au fost "persecutati" si "arestati" a contribuit la deteriorarea imaginii tarii.
Coruptia este o problema importanta si in alte economii emergente, se arata in raport, care citeaza Brazilia (a 69-a cu 43 de puncte) si suspiciuni privind coruperea politicienilor de catre companii petroliere.
India (a 85-a, cu 38 de puncte) este si ea aratata cu degetul de catre TI, care denunta recurgerea la conturi bancare instalate in paradisuri fiscale ca Insula Muritius.
Investitiile cetatenilor rusi bogati din Cipru atrag, de asemenea, atentia organizatiei, care plaseaza tara pe un "modest" loc 136, cu 27 de puncte.
"Economiile care cresc rapid si ale caror guverne refuza sa fie transparente (...) creeaza o cultura a imunitatii in care prospera coruptia", a subliniat José Ugaz, jurist si presedintele Transparency International.
Insa, in opinia organizatiei, coruptia este un fenomen care priveste "toata economiile".
"Peste doua treimi" dintre tarile studiate ating, de altfel, un scor de sub 50. Rezultatul mediu este 43. In acest sens, ONG-ul insista asupra activitatii pe care este necesar sa o desfasoare "marile centre financiare din Uniunea Europeana si Statele Unite".
Transparency International apreciaza ca multinationalele din sectorul bancar si marile piete financiare ar putea sa faca mai mult pentru a evita ca anumite elite indoielnice din tari emergente sa obtina cu ajutorul lor tacit mijloace de a-si spala banii obtinuti pe cai necinstite.
"Aproape toate scandalurile bancare legate de spalarea banilor nu se mai produc doar pe niste insulite care sunt paradisuri fiscale, ci privesc de asemenea fonduri indoielnice, corupte, care aterizeaza in locuri ca Londra, New York sau Frankfurt", subliniaza Robin Hodess, director de cercetare la TI.