Oamenii de afaceri ale caror nume apar in dosarul Microsoft au primit vizita procurorilor anticoruptie. In cautarea unor documente care sa ii lege pe suspecti de contractele guvernamentale din anii 2003-2013, anchetatorii au perchezitionat 56 de sedii de firme, fundatii si locuinte private.

Resedinta impresionanta de la Snagov a lui Remus Truica a fost controlata amanuntit de procurori. Ei il vizeaza pe Truica, pentru ca in 2004 era seful de cabinet al premierului Adrian Nastase. In acel an, contractul Microsoft a fost semnat cu incalcarea legii, acuza procurorii.
 

Declaratie martor
"Contractul a fost atribuit prin negociere cu sursa unica fara nicio justificare, aceasta decizie fiind luata de Guvern, la presiunea premierului Adrian Nastase in urma discutiilor dintre Claudiu Florica, Alexandru Bittner si Remus Truica privind cuantumul si modul de plata a mitei catre persoanele politice implicate", au notat anchetatorii.

Persoanele politice implicate erau, sustin anchetatorii, ministrii Educatiei, Comunicatiilor si Finantelor care, pe rand, s-au succedat la conducerea ministerelor care au fost dotate cu aparatura Microsoft.

Cel vizat in actiunea de joi spunea acum sase zile: "Nu am nicio legatura cu Microsoft. Eu nu am absolut nicio legautra cu acest subiect".

Remus Truica a fost multa vreme un om de afaceri discret. Cu o avere impresionanta, ce s-ar ridica la 35 de milioane de euro, acesta a intrat in atentia opiniei publice odata cu divortul de Irina Truica. Remus Truica se ocupa cu afaceri inca din 1999.

Presa a vorbit despre contracte preferentiale cu statul pe care Truica le-ar fi obtinut, insa acestea nu au facut obiectul unei anchete.

Care sunt afacerile sale actuale? Truica nu vorbeste despre ele. Si-a cumparat insa un apartament de lux la Monte Carlo, o vila in Caraibe si domeniul impresionant de la Snagov, care se intinde pe cateva hectare. Acestor proprietati li s-ar adauga mai multe conturi, bijuterii si tablouri de valoare. 

Truica are si datorii: 3 milioane de euro sunt banii pe care o banca incearca sa ii recupereze de la el si a pornit actiunea de executare silita. In prezent, omul de afaceri este actionar la doua societati comerciale din capitala.

Nu doar omul de afaceri Remus Truica a fost perchezitonat joi.


Timp de jumatate de zi, procurorii au cautat probe intr-unul dintre hotelurile lui Dorin Cocos, deoarece omul de afaceri si-a inregistrat trei firme la acesta adresa. Anchetatorii au trecut si pe la vila lui Cocos, insa acesta nu era acasa. Se pare ca omul de afaceri este plecat de trei saptamani in Dubai, cu afaceri. Dorin Cocos apare in dosarul Microsoft ca fiind omul de legatura intre firme si demnitari. El ar fi fost cel care stabilea cum se impartea mita.
 
Un martor a declara: "Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8 - 9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro". Sursa: DNA

Dorin Cocos a intrat si el in atentia opiniei publice datorita contractului pe care firma sa Dalli l-a semnat cu Primaria Capitalei. Prin acesta, Cocos avea in grija toate locurile de parcare din Bucuresti. Cu o investitie minima, trasand pe sosea dungi de vopsea si indicatoare rutiere cu parcare cu plata, Cocos a incasat milioane de euro. 

Dorin Cocos este in centrul atentiei si pentru ca a fost casatorit cu Elena Udrea, pe vremea cand aceasta a ajuns consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu.   

Informatii despre averea lui Dorin Cocos apar si in declaratia de avere a Elenei Udrea. La inceputul lui 2010, fostul ministru al Dezvoltarii detinea impreuna cu sotul sau 5 terenuri in suprafata de 17.000 de metri patrati, in Capitala. La acestea se adaugau patru imobile, un autoturism de lux, bijuterii si ceasuri de cateva zeci de mii de euro. Din tranzactii imobiliare, cei doi soti au castigat 800.000 de euro. 

In prezent, Dorin Cocos administreaza doua hoteluri din Capitala, pe care le opereaza sub brandul Euro Hotels International si este asociat la cateva societati comerciale.  

Dorin Cocos a divortat in vara anului trecut de Elena Udrea, dar s-a recasatorit dupa numai trei luni cu Doina Roibu, o absolventa de drept cu 25 de ani mai tanara. Printre motivele despartirii, Elena Udrea si Dorin Cocos au invocat lipsa timpului necesar relatiei si presiunile din exterior care ar fi afectat iremediabil casnicia. 

Procurorii au facut perchezitii si la complexul sportiv al lui Dinu Pescariu, unul dintre cele mai exclusiviste locuri din Bucuresti.

Complexul numit Pescariu Sports and Spa a fost vizitat de anchetatori. Acestia au verificat actele firmei si tranzactiile financiare pe care Pescariu le-a facut in ultimii ani. In acest timp, activitatea centrului nu a fost intrerupta.  

Numele lui Dinu Pescariu apare in dosarul Microsoft, ca fiind cel prin care treceau banii reprezentand mita de la firme catre demnitari. Acesta ar fi fost intermediar atat in 2004, cat si mai tarziu in 2008. Pescariu nu a putut fi contactat.

Jucator international de tenis pana in 2001, Dinu Pescariu a preluat Baza sportiva "Cutezatorii" de la Ministerul Educatiei, pe vremea Guvernului Nastase. Este vorba de un teren de sase hectare, aflat pe malul lacului Tei si cladirile aferente. Contractul a fost semnat inital pentru o perioada de 10 de ani, iar chiria pe care Pescariu o platea statului era de numai 9000 de euro pe luna. Contractul a fost prelungit apoi cu inca 25 de ani, insa chiria nu a crescut nici macar cu un euro. Pescariu l-a transformat intre timp intr-un club sportiv si SPA exclusivist in care a investit peste 5 milioane de euro. Afacerea i-a adus lui Pescariu in 2013 un profit de peste 10 milioane de lei.

Anchetatorii DNA au traversat strada in aceasta dimineata din birourile lor si au intrat in cele ale omului de afaceri Claudiu Florica. Personaj cheie in dosarul contracterlor guvernamentale, acesta a fost audiat de procurori acum o saptamana si a plecat in fuga de la Parchet.

Procurorii spun ca Florica a lucrat pentru firmele care primeau contractele pentru a livra tehnica de calcul si servicii. Cand acesta parasea o firma, contractul pleca cu el. Din pozitia de director al acestei companii, Claudiu Florica ar fi fost initiatorul mitei uriase in dosarul Microsoft , au mai sustinut anchetatorii.

Nicolae Dumitru sau "Niro", figureaza ca actionar la 15 societati, a caror evaluare l-a plasat intre primii 100 de milionari din Top 300, cu o avere estimata la 50 de milioane de dolari. Printre societatile controlate se numara grupul de firme NIRO, dar si Grand Hotel du Boulevard. "Perla Coroanei" intre investitiile sale este terenul de 50 de hectare unde a fost ridicat complexul comercial Dragonul Rosu. Niro si-a dorit si o cariera in politica si a candidat pe listele USL la parlamentarele din 2012.

Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe a fost perchezitionat si el joi dimineata. Catalin Harnagea spune ca procurorii i-au cerut contractul de consultanta, pe care firma lui l-a incheiat cu EADS din 2005 pana in 2007.

Catalin Harnagea, fostul director al SIE: "Era un contract de consultanta intre firma mea si EADS si care nu s-a derulat pana la sfarsit, pentru ca proiectul de securizare s-a incheiat mult mai tarziu. Presupunea o consultatnta in privinta posibilitatilor si capacitatilor pe care si o parte si alta ar fi trebuit sa le aiba in privinta securizarii frontierelor de est ale Romaniei"
 

Fostul sef al SIE sustine ca nu are emotii, pentru ca nu au existat nereguli in contractul firmei sale.
Tot Harnagea spune ca societatea pe care o detinea nu a vandut echipamente, ci a acordat doar consultanta