Bursa americană a înregistrat cel mai grav declin de după 1987. Trump avertizează că cea mai mare economie a lumii ar putea intra în recesiune
Bursa, Wall Street, criza economica
Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cel mai semnificativ declin de la "Lunea neagră" - prăbuşirea pieţelor bursiere din 1987.
Căderile masive au venit după ce preşedintele Donald Trump a declarat că pandemia de coronavirus (COVID-19) ar putea dura luni de zile şi economia americană "s-ar putea" îndrepta spre recesiune, potrivit Agerpres.
Investitorii sunt îngrijoraţi că autorităţile nu vor reuşi să adopte măsuri eficiente pentru a atenua pagubele economice provocate de extinderea virusului.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 12%, încheind şedinţa bursieră la cel mai redus nivel din decembrie 2018, chiar dacă Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus duminică dobânda de referinţă cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementările pentru bănci şi a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei.
A fost al treilea cel mai mare declin zilnic consecutiv, fiind depăşit doar de cel înregistrat în octombrie 1987 - "Lunea neagră" - şi vine pe fondul răspândirii rapide a epidemiei şi a efectelor negative asupra economiei mondiale şi a veniturilor companiilor.
"Până acum pieţele nu sunt convinse că măsurile vor fi suficiente pentru a preveni o creştere semnificativă a falimentelor şi a şomajului", a apreciat Mark Haefele, analist la UBS Global Wealth Management.
La un moment dat, în timpul şedinţei de luni, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 3.000 de puncte. La închiderea şedinţei de luni, indicele Dow Jones înregistra un declin de 12,93%, ajungând la valoarea de 20.188,52 puncte, în scădere cu 2.997,10 puncte. A fost a doua cea mai pierdere după octombrie 1987 înregistrată de acest indice.
"Pieţele vor avea grijă de ele. Economia se va redresa semnificativ odată ce se va rezolva problema epidemiei", a declarat Trump. El şi-a exprimat speranţa că încă este posibilă în iunie o reuniune a liderilor G7 în SUA.
Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Statele Unite a depăşit luni pragul de 4.200, dintre care 74 de morţi.
Acţiunile europene au coborât luni la minimele din 2012
Și acţiunile europene au coborât luni la minimele din 2012 pe măsură ce pandemia de coronavirus devastează Europa.
Indicele bursier pan-european STOXX 600 a închis şedinţa în scădere cu 4,9% în condiţiile în care bursa de la Paris a înregistrat un declin de 5,75%, indicele principal CAC 40 revenind sub pragul de 4.000 de puncte pentru prima dată după 2016.
Bursa de la Frankfurt şi-a continuat scăderea vertiginoasă, indicele Dax pierzând 5,31% până sub pragul de 9.000 de puncte, după ce în cursul şedinţei a înregistrat o cădere de până la 10%. Bursa de la Londra a închis şi ea şedinţa în scădere cu 4,71%.
Acţiunile companiilor aeriene şi touroperatorilor precum TUI, EasyJet, IAG şi Air France - KLM s-au numărat printre titlurile cu cele mai mari scăderi din indicele bursier pan-european STOXX 600, în condiţiile în care pandemia a paralizat practic industria globală a călătoriilor.
"Restaurantele şi companiile care lucrează în industriile turismului, hotelurilor şi divertismentului vor concedia din angajaţi, pe care ar putea să îi reangajeze ulterior, dar în prima fază va avea loc o creştere a şomajului, ceea ce înseamnă un nou şoc în mintea investitorilor", susţine Andrea Cicione, analist la TS Lombard în Londra.
În prezent, indicele bursier pan-european a pierdut mai mult de o treime din valoare, după ce la mijlocul lunii februarie a atins un maxim istoric, declinul fiind agravat de prăbuşirea preţului petrolului şi decizia de săptămâna trecută a Băncii Centrale Europene de a menţine nemodificate dobânzile.
În plus, cele mai recente date statistice arată că producţia industrială a înregistrat cel mai puternic declin din ultimii 30 de ani. Aceasta a relansat îngrijorările că economia mondială va intra în recesiune în condiţiile în care pandemia de coronavirus paralizează lanţurile de aprovizionare şi reduce încrederea investitorilor.
Pe acelasi subiect: