Constructia trebuia demarata in martie, dar a fost amanata la cererea Guvernului Greciei, a adaugat Rovnag Abdullayev.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a dat unda verde regimului fiscal specific de care va beneficia timp de 25 de ani consortiul Transadriatic (TAP) printr-un acord incheiat cu Grecia pentru constructia gazoductului care va transporta, incepand din 2020, gaze naturale din Azerbaidjan in Uniunea Europeana, prin Grecia, Albania si Italia.

TAP este partea europeana a Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care traverseaza sapte tari si urmareste conectarea pietei UE la noi surse de furnizare gaze.

Cu o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, TAP va transporta gaze de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan, incepand din 2020.

Gazoductul TAP, aprobat in 2013, va incepe de la frontiera elena si va trece prin Albania spre Italia, pe sub Marea Adriatica.

Consortiul, cu sediul in Elvetia, este compus din BP, Socar si Snam, care detin cate 20% din actiuni, din Fluxys (19%), Enagas (16%) si Axpo (5%). Acesta va investi in total 5,6 miliarde euro, timp de cinci ani, in proiect, din care 2,3 miliarde euro in Grecia.