Presedintele Vladimir Putin i-a confirmat premierului grec, Alexis Tsipras "disponibilitatea Rusiei de a studia problema finantarii companiilor publice si private grecesti care ar putea participa la proiectul de prelungire a gazoductului (Turkish Stream) pe teritoriul grec",  conform presedintiei ruse, transmite Agerpres. 

Putin si Tsipras au mai abordat aceasta chestiune si in timpul vizitei efectuate de premierul grec la Moscova pe 8 aprilie. Premierul elen i-a raspuns la acea intrevedere ca va studia propunerea rusa si a subliniat ca Grecia este interesata sa primeasca investitii pentru extinderea conductei pe teritoriul ei, dar respectand legislatia UE. Pentru executivul de la Atena este de asemenea important sa obtina un pret cat mai convenabil pentru gazele rusesti, in prezent Grecia importand din Rusia 57% din necesarul ei de gaze. 

Comunicatul vine in contextul in care Gazprom a convenit joi cu Turcia ca livrarile de gaze naturale prin noua conducta Turkish Stream vor incepe in decembraie 2016, transmite AFP.

Rusia a cerut recent Uniunii Europene sa construiasca in cel mult doi ani un gazoduct pana la frontiera greco-turca pentru a putea sa se aprovizioneze in continuare cu gaze rusesti, guvernul de la Moscova dorind sa elimine folosirea retelei de gazoducte din Ucraina pentru tranzitul gazelor livrate Europei.

Va fi modernizata si actuala conducta Blue Stream, care transporta gaze naturale din Rusia spre Turcia via Marea Neagra. 

"Gazprom va considera acordul de astazi drept baza pentru organizarea lucrarilor la proiectul Turkish Stream", a declarat directorul grupului Gazprom, Alexei Miller.

Anul trecut, Gazprom a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmand in schimb sa construiasca o conducta submarina cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. 

In primele patru luni ale acestui an Rusia a livrat Turciei o cantitate de 5,4 milioane metri cubi de gaze naturale via Blue Stream, in crestere cu 4% comparativ cu perioada similara a anului trecut. 

In ultimii zece ani, consumul de gaze naturale in Turcia s-a dublat, iar Rusia este interesata de cresterea exporturilor pe aceasta piata, insa gazul natural rusesc concureaza in Turcia cu cel livrat de Azerbaidjan.

In martie 2015, Turcia a inceput oficial lucrarile de constructie la gazoductul Tanap, un proiect de 10 miliarde de euro care la finalizare va permite si aprovizionarea UE cu gaze naturale din Azerbaidjan.