Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI - n.r.) ambele tari vor fi admise, "intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german", a declarat Friedrich in interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post, potrivit Mediafax.

"Chiar si considerarea aderarii partiale, adica intrarea cu aeroporturile si porturile maritime, este scoasa de la masa discutiilor", a completat ministrul german.

"Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de catre cetatenii nostri numai in conditiile in care sunt asigurate premisele de baza", a spus Friedrich. "In momentul de fata nu este cazul", a adaugat el.

In plus, potrivit Rheinische Post, Friedrich a anuntat si masuri impotriva asa-zisei imigratii a saraciei. Cei care vin sa "incaseze beneficiile sociale si abuzeaza de dreptul la libera circulatie" vor trebui "impiedicati sa faca asta cu masuri eficiente", a spus Friedrich.

O posibilitate ar putea fi "retrictionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis inapoi", a aratat el.

Rheinische Post mai arata ca Romania si Bulgaria fac parte din anul 2007 din Uniunea Europeana, dar avand in vedere deficientele in sistemul judiciar, in lupta anticoruptie si a crimei organizate, a fost instituit un mecanism de cooperare si verificare unic pana acum in UE, care impune ambelor tari indeplinirea unor cerinte stricte. Comisia Europeana a constatat in ultima perioada lipsa de progres in aceste domenii a Sofiei si Bucurestiului, mai adauga publicatia germana.